Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny myndighet för skuldsatta

För att hjälpa människor som annars skulle drabbas av utmätningar och betalningsanmälningar hos kronofogden vill Skatteverkets kronofogdeavdelning ha en ny myndighet: Gäldenärsombudsmannen.

NORRKÖPING2005-07-13 06:00
Enligt Skatteverkets kronofogdeavdelning drabbas många, bland annat psykiskt sjuka, av utmätningar och betalningsanmärkningar trots att de egentligen skulle kunna betala sina skulder. Därför tycker kronofogdemyndigheten att en ny myndighet, med en gäldenärsombudsman som kan hjälpa skuldsatta, är nödvändig.
På Kronofogdemyndigheten i Norrköping håller man med om att det här skulle kunna vara en bra idé.
- Vi ser ju att det blir fler och fler som inte orkar ta tag i sin skuldsituation och skulle behöva hjälp från något håll, säger Suzanne Roos, kronofogde i Norrköping.
Kravet på en gäldenärsombudsman förs fram i ett remissvar på ett lagförslag som gäller lagstiftningen för överförmyndare och gode män. Skatteverkets kronofogdeavdelning anser att man helt har missat den här aspekten.
- Det behöver inte bara gälla psykiskt sjuka, utan folk som drabbats av en tillfällig depression, och där breven och räkningarna bara samlas innanför dörren. Där skulle det vara bra med en ombudsman som kan fungera som en sorts länk och kanske ta kontakt med berörda myndigheter, säger Suzanne Roos.

God man
Den hjälpen som finns just nu är möjligheten att få en god man som kan hjälpa till att sköta ekonomin, men detta kräver att personen i fråga själv tar kontakt med överförmyndaren i kommunen och begär hjälp. Kronofogdemyndighetens tanke är då att Gäldenärsombudsmannen ska kunna gå in och kontakta överförmyndare och be om hjälp för gäldenärens räkning. Ombudsmannen ska även kunna kontakta till exempel socialtjänst och sjukvård för att försöka hjälpa personen lösa problemen.
- Förutsättningen för att det ska fungera med en gäldenärsombudsman är att det är någon som kan agera aktivt på ett helt annat sätt än vi kan, säger Suzanne Roos.
- Vi försöker att ge råd och hjälp där det behövs, men det är inte alla som kan ta till sig de här råden och då vore det bra med ett ombud vi kan kontakta.

Gillar förslaget
Sven-Åke Molund är tillförordnad överförmyndare i Norrköping och han håller med om att förslaget om Gäldenärsombudsmannen verkar bra.
- Det kan nog vara något som är värt att satsa på, säger han.
- Det har blivit ett ökat intresse för att få gode män. Många har stora skulder och kanske dålig insikt i ekonomiska betingelser och alla möjligheter vi har för att förenkla för de här människorna att ta sig ur sin skuldsituation är bra.
Egentligen tycker han att hjälpen skulle behövas innan problemen har gått så långt att det går till kronofogden.
- Men det är alltid bra att ha någon man kan vända sig till om man får problem. Dessutom skulle Gäldenärsombudsmannen kunna fungera som ett stöd för gode männen och ge råd när det behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om