Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny mötesplats för unga

Svenska kyrkan öppnar ett diakonicentrum i city, för att möta ungdomar som behöver någon att prata med.

Mitt i stan. Tanken är att finnas där människor rör sig, säger Viktoria Witt, diakon och projektledare för Diakonicentrum, DC, som öppnar på S:t Persgatan den 5 november.

Mitt i stan. Tanken är att finnas där människor rör sig, säger Viktoria Witt, diakon och projektledare för Diakonicentrum, DC, som öppnar på S:t Persgatan den 5 november.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-10-23 08:00

Det är ett led i Svenska kyrkans sociala arbete. I 30 år har tankarna på att öppna ett diakonicentrum i Norrköping funnits. Nu blir det äntligen verklighet.

Den 5 november slår Diakonicentrum, DC, med fokus på samtal med unga, upp portarna.

Lokalen på S:t Persgatan är en före detta klädbutik, intill Fair trade shop, Centrumkyrkan och kafé Vetekornet. Frikyrkoförsamlingen Centrumkyrkan äger hela huset och hyr ut lokalen till Svenska kyrkan.

Ombyggnation pågår. Här ska det bli ett stort kreativt rum med kuddar i fönstren, ett stort bord och möjlighet att ta en kopp kaffe.

En annan del av lokalen går under namnet "inre rummet". Här blir det en hängmatta och möjlighet att tända ljus för någon man tänker på.

Därutöver blir det två samtalsrum.

Projektledare och den enda heltidsanställda är diakon Viktoria Witt, 46, som närmast kommer från 15 år som anställd inom socialtjänsten i Norrköping, där hon arbetat med behandling och samtal kring trasiga familjer och ungdomar med drogproblem, skolproblematik och självskadebeteende.

Nu har hon återvänt till arbete inom kyrkan. Cirkeln är sluten. Som vilsen 24-åring, 1993, träffade hon diakon Rodhe Östlin i Matteus församling som gav henne ett gult kort, ett kort hon burit med sig i plånboken och tittat på när livet känts svårt.

Nu sitter samma ledord som det stod på det gula kortet i fönstret till DC: "Vem du än är, var du än befinner dig, så är du sedd, känd och älskad."

– Hon gjorde skillnad i mitt liv. Jag vill göra skillnad i andras, säger Viktoria Witt.

2014 blev en utredning om hur Diakonicentrum ska fungera klar. Viktoria Witt anställdes i september. För att få ett ungdomsperspektiv kopplade hon in de unga kommunutvecklarna som fått vara med och påverka hur både lokalen och verksamheten ska se ut.

Målgruppen är ungdomar och unga vuxna, i åldrarna 13 till 26 år. Men det kommer också att bli en samtalsmottagning för vuxna, om än i mindre skala.

Diakonicentrum är ett samarbetsprojekt mellan de fyra församlingarna. Kyrkan har ett socialt arbete redan i idag ute i församlingarna, men där med fokus på äldre människor. 14 personer från församlingarna ska vara knutna till DC, och arbeta där en del av sin tid.

Just nu är det oroligt i Norrköping, särskilt bland unga.

– Det är där vi tänker att vi kan komma in, säger Viktoria Witt och talar om diakoner, präster och pedagoger som är bra på samtal.

Till att börja med är det öppet för drop in två dagar i veckan, på eftermiddagar och kvällar. Det finns också tider för bokade samtal på annan dag i veckan.

– Det är inte som inom socialtjänsten, BUP eller Ungdomshälsan att man blir registrerad, utredd och journalförd och ofta får vänta flera månader på att få prata med någon.

– Vår tanke är att man bara ska kunna öppna dörren och säga: "Hej, jag tycker att det är jobbigt – jag behöver prata med någon. Nu."

Det är ingen fritidsgård och inget kafé, säger Viktoria Witt, däremot en mötesplats där man får prata med en klok människa som lyssnar.

Många unga i dag mår dåligt, är vilsna, och far illa på olika sätt, säger hon.

– Vi ska möta människor som tycker att livet är jobbigt.

Här är alla välkomna, oavsett religion. Här kommer också regnbågsflaggan att hissas.

Diakonicentrum ska även ägna sig åt fältarbete, nattvandring, och samverka med andra samhällsaktörer och frivilligorganisationer.

Om DC

Diakonicentrum, DC, är ett centrum för Svenska kyrkans sociala arbete, en mötesplats för främst unga.

Tanken är att man ska kunna öppna dörren och säga: "Hej, jag tycker att det är jobbigt – jag behöver prata med någon. Nu."

En diakon, som vigs till sin tjänst, har en människovårdande grundutbildning som till exempel socialarbetare eller sjuksköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om