Migrationsverket räknar med att 55 000 personer från Ukraina kommer till Sverige under året och att 23 500 av dem behöver hjälp med boende. Utifrån den nya lagen har Migrationsverket börjat anvisa personer som beviljats tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet till olika kommuner. Syftet är att skapa en jämnare fördelning av boendeplatser över landet. Kommunerna har efter anvisning fyra veckor på sig att ordna med boendet.
Så snart lagen trädde i kraft anvisades 108 personer, vilket är 40 hushåll, till Norrköpings kommun. Kaj Hägerström är generellt positiv till den nya lagen men är oroad över tempot i övergången. Att hitta boenden på fyra veckor mitt i sommaren är för kort tid menar han.
– Det ser vi inte som möjligt och det har vi lyft och har diskussioner med Migrationsverket om. Det normala, och som vi fick besked om innan, var att vi skulle ha två månader på oss. Vi har planerat utifrån att ta emot dem från den 1 september. Det blev ju olyckligt för oss. Vi försöker få Migrationsverket att skjuta fram det, det här är ju människor som inte bor på gatan utan som bor på boenden.
Kaj Hägerström säger att kommunen har en bra dialog med Migrationsverket och att det finns en planering för hur de ska lösa situationen.
Vad kan ni få fram för typ av boenden? Blir det av lägenhetskaraktär?
– Så som det ser ut nu så kommer vi att titta på mer kollektiva lösningar, men man har ändå möjlighet att laga mat och har tillgång till dusch och toalett. Det kan röra sig om äldreboendestandard. Sen beror det på hastigheten vi måste ta emot dem, det kan blir så att vi får använda oss av sådana ställen där det blir gemensamma toaletter och så.
I dagsläget bor 30 personer, alltså ett tiotal ukrainska familjer, i kommunens boende på Bråvallaområdet. Det finns möjlighet att inhysa fler där men rummen är inte möblerade än.
– Vi håller på att beställa möbler och försöker fixa. Hinner vi klart med det så är det andra saker som ska klaffa, det ska kollas brandsäkerhet, det är massor att göra och det är svårt att få tag i folk i den här månaden, säger Kaj Hägerström.
Enligt prognosen från Migrationsverket kommer Norrköpings kommun i år att anvisas 334 personer från Ukraina.