Det tror Lasse Eriksson, vid ungdomspolisen i Norrköping.
Trots att två skjutningar skett inom loppet av lite drygt en vecka är hans uppfattning att det inte finns fler vapen i omlopp i Norrköping än tidigare.
– Jag har ingen statistik och är inte insatt i de här två senaste fallen, men om vi tittar bakåt i tiden så har vi ju inte haft de här problemen i exempelvis samma utsträckning som i Malmö, Stockholm eller Göteborg, säger Lasse Eriksson.
Och även om det finns vapen i omlopp så vimlar det inte av dem. Att det numer skulle vara lika enkelt att få tag på ett vapen som i droger håller inte Lasse Eriksson med om.
– Det är inte riktigt så det ser ut. För de som är lite mer inne i de kriminella kretsarna och vet vart man vänder sig är det nog inga större problem att få tag på ett skjutvapen, men för "vanligt" folk är det inte lika lätt.
De båda senaste skjutningarna, den i Vasaparken den 29 juli och den i söndags kväll i närheten av Generalsgatan/Hantverkaregatan, kan ha utförts av personer kopplade till löst sammansatta grupperingar i stan som antingen bråkar om narkotikamarknaden eller om någon annan mindre sak - bara för att de kan.
Det är också ett resonemang som stämmer in på den effekt som Lasse Eriksson anser att den nya vapenlagen har haft.
– Det finns alltid de som av olika orsaker är "trasiga" i huvudet och saknar spärren som normalt hindrar folk från att skjuta, men bland de mer etablerade kriminella gängen aktar man sig nog numer för att gripas med vapen.
Tidigare var de så att om du exempelvis greps med ett funktionsdugligt och kanske laddat vapen på krogen så togs du in på polisstation, ifråntogs vapnet och meddelades brottsmisstanke innan du släpptes - och kunde återvända till krogen.
Numer släpps inte den som grips för vapenbrott utan häktas och kommer inte ut därifrån förrän rättegången är avslutad och eventuellt fängelsestraff avtjänat.
– Det kommer alltid att finnas de som anser att det är viktigare att visa "musklerna", särskilt om man vill uppåt i den kriminella hierarkin, säger Lasse Eriksson.
2018 ändrades även straffskalan för grovt vapenbrott från fängelse i lägst ett och högst fyra år till fängelse i lägst två och högst fem år. Minimistraffet för synnerligen grovt vapenbrott höjdes även från fängelse i tre år till fängelse i fyra år.