Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny lag ger billigare läkemedel

NORRKÖPING
Från och med i dag måste personalen på apoteket erbjuda dig det billigaste läkemedlet om det finns flera likvärdiga att välja på. Kunderna, men framför allt staten, kommer att tjäna pengar på denna nya lag. Redan nu har många läkemedelsföretag valt att sänka sina priser på vissa mediciner.

Birgitta Kallenbäck, apoteksdirektör, visar upp två mediciner med samma substans men helt skilda priser.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Birgitta Kallenbäck, apoteksdirektör, visar upp två mediciner med samma substans men helt skilda priser. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-01 00:00
Den 1 oktober träder alltså den nya lagen i kraft, vilket betyder att de som fått ett recept utskrivet av läkaren kanske inte kommer hem med samma läkemedel som föreskrevs. Finns ett billigare alternativ på apoteket kommer det nämligen att erbjudas kunden i stället. På så sätt räknar staten med att spara en hel del pengar. Vissa läkemedelsföretag har redan sänkt priserna på mediciner.
- Det går självklart att tacka nej till apotekets förslag. Men då får man stå för mellanskillnaden själv och den kostnaden ingår inte i högkostnadsskyddet, säger apoteksdirektör Birgitta Kallenbäck, vid Vrinnevisjukhuset.
Det kan skilja allt mellan en krona upp till 500 kronor på läkemedel som är helt likvärdiga. Birgitta Kallenbäck ger ett exempel. Läkemedlet Cipramil mot depression kan lika väl ersättas med Citalopram Biochemie, som innehåller samma läkemedelssustans. Tidigare har prisskillnaden varit omkring 600 kronor i månaden.

<b>Viss kritik</b>
En del kritik har riktats mot den nya lagen. Bland annat kan det vara svårt för äldre personer, som är vana vid ett visst utseende på sin medicin, att helt plötsligt använda ett helt annat läkemedel. Vissa läkare säger dessutom att de inte kan vara ansvariga för ett läkemedel som de inte själva har skrivit ut.
Information - det är Birgitta Kallenbäcks recept mot oron inför den nya lagen. Hon säger att apotekets personal följer Läkemedelsverkets rekommendationer när det gäller vilka preparat som får ersättas och vad de får bytas ut mot.
- Dessutom har apotekets personal faktiskt flera års utbildning på universitet och högskolor, säger hon.

<b>Ett kryss</b>
En läkare kan kryssa i en ruta på receptet, vilket innebär att läkemedlet då inte får bytas ut av apotekspersonalen. Och då ingår även den dyra medicinen i högkostnadsskyddet. Någon kanske är allergisk mot vissa ämnen i ett läkemedel eller har reumatism och svårt att öppna en del förpackningar.
Hela tiden kommer en dialog att föras mellan läkare och apotek. En annan del av den nya lagen innebär nämligen att varje recept måste vara försett med en arbetsplatskod. Allt för att det ska gå att göra uppföljningar och se vem som skrivit ut vad och varför.
Minst 100 miljoner kronor kan sparas årligen genom att billigare preparat används menar Apoteket AB.
Och Birgitta Kallenbäck är nöjd med den nya lagen trots ett visst merarbete för apotekspersonalen.
- En ökad konkurrens ger pressade priser, säger hon.
Enligt TT säljs det läkemedel för 25 miljarder kronor per år i Sverige. Av den summan står staten för 17 miljarder medan den enskilde betalar 8 miljarder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!