Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny kursplan får kritik

Skolverkets förslag på en ny kursplan i religionskunskap för grundskolan får kritik för att tona ner kristendomens betydelse.  - Kristendomen nämns bara i en uppräkning bland alla världsreligioner. Det marginaliserar vår egen religion och tradition, säger Phillip Holmberg, rektor på Vindruvan - Norrköpings Kristna skola.

Philip Holmberg, rektor på Vindruvan, tror att det är viktigt att alla oavsett religion eller kultur har en glädje att att få förståelse för den svenska traditionen. Foto: Janne Forsby

Philip Holmberg, rektor på Vindruvan, tror att det är viktigt att alla oavsett religion eller kultur har en glädje att att få förståelse för den svenska traditionen. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2010-03-05 03:00
Vindruvan - Norrköpings kristna skola - är en av de remisskolor som lämnar synpunkter på Skolverkets förslag till nya kursplanerna för grundskolan. Skolans rektor, Phillip Holmberg, har reagerat hårt på remissen till den nya kursplanen för religion. Vissa texter om kristendomens betydelse för det svenska samhället har plockats bort. Och där det tidigare stod att eleverna skulle känna till kristendomen och andra världsreligioner är nu namnen på alla världsreligoner utskrivna. ""Kristet land"
- Jag tolkar det som att man då ska lägga lika mycket tid på kristendomen som på islam, judendom, hinduism och buddism, säger Phillip Holmberg. - I andra ämnen är det naturligt att vi läser mer om Sveriges historia eller geografi än om något annat land. Sverige är i grunden ett kristet land och våra traditioner och grundvärderingar påverkas av det även om man inte kallar sig kristen. All kunskap om andra människors kulturer är viktiga men man vinner inget på att ta bort något från vår egen. Synpunkter välkomna
Maria Weståker, undervisningsråd och ämnesansvarig på Skolverket, tycker däremot inte att kristendomens betydelse har tonats ner. - Kristendomens roll och betydelse finns kvar, säger hon men påpekar att det fortfarande är en remiss och att skolverket gärna tar emot synpunkter. - Det är 15 år sedan den nuvarande läroplanen kom och mycket har hänt sen dess. Det är fler barn med andra nationaliteter i skolan och Sverige har inte längre någon statskyrka. Vi har fått signaler om att det har hänt att skolor inte undervisat om alla religioner och det vill vi undvika genom att nu skriva ut alla världsreligioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!