Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny kartläggning: Stor brist på läromedel i Östergötland

46 procent av skolorna i Östergötland saknar läromedel till alla elever. Det visar en färsk kartläggning från kunskaps- och läromedelsföretaget Nationalencyklopedin.

46 procent av skolorna i Östergötland saknar läromedel till alla elever. Det visar en färsk kartläggning från företaget Nationalencyklopedien.

46 procent av skolorna i Östergötland saknar läromedel till alla elever. Det visar en färsk kartläggning från företaget Nationalencyklopedien.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Norrköping2021-12-07 15:00

Företaget NE (Nationalencyklopedin) har undersökt hur det ser ut med tillgången till läromedel i landets grund, sär- och gymnasieskolor. Man har ställt frågan till 538 skolor över hela Sverige. Undersökningen visar att det är stora skillnader över landet. I Östergötland uppger 11 av 24 svarande skolor, 46 procent, att de inte har läromedel till samtliga elever. 

– Elevers rätt till utbildning av hög kvalitet ska inte avgöras av vilken kommun de bor i, vilken skola de går i eller vilka ämnen de läser. Nu måste Utbildningsdepartementet hörsamma hur läget faktiskt ser ut i landet, och agera därefter, säger Fredrik Bengtsson, vd på NE i ett pressmeddelande.

I snitt saknar 51 procent av alla skolor i Sverige läromedel till alla. Men kartläggningen visar att det är stora skillnader över landet. Nära sju av tio svarande skolor i Halland och Stockholms län uppger att de har läromedel till samtliga elever. I Norrbotten hade bara tre av tio skolor läromedel till alla. Drygt hälften av skolorna i landet, 58 procent, uppger att ekonomin är det främsta hindret.

– Det är dystra siffror. Alla elever och lärare i Östergötland borde ha tillgång till objektiva, lättillgängliga och uppdaterade läromedel, säger Fredrik Bengtsson.

I kartläggningen har bolaget också frågat skolorna vad de anser om kvaliteten på läromedelsutbudet. Här svarade nio av tio skolor att de är nöjda med kvaliteten på läromedel i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!