På båda sidor om Himmelstalundsallén, precis vid Himmelstalunds herrgård, hänger trädgrenarna tunga. Mängder av äpplen fyller dem. Det har varit ett bra fruktår, konstaterar landskapsingenjör Johan Lewander.
– Här har det varit en fruktlund, med raka rader fruktträd som använts till hushållet, visar han.
Det finns mängder av fruktträd på allmän mark. Träd som ofta står orörda och vars frukt går till spillo. Men inte länge till, hoppas Johan Lewander, som nu håller på och utveckla en snart färdig karta över alla fruktträd, för att allmänheten ska kunna hitta och ta del av dem.
– Det är synd att de bara står och förfaller, det är ju massa frukt som ingen tar vara på!
Att hitta träden är en riktig skattjakt. Johan Lewander använder sig både av äldre kartor, som Häradskartan från 1850-talet, och åker själv runt till gamla trädgårdar och herrgårdar. Just den här dagen går turen till Smedby och den gamla scoutstugan som revs för några år sedan. Där tror han att det finns fler fina fruktträd.
– Förra veckan var jag ute två dagar och då hittade jag 140 till!
Kartan har nu runt 600 olika slags fruktträd utmarkerade. Äpplen, päron, plommon och körsbär. 70 procent är päron, eftersom många sådana planterades på 1800-talet då det sågs som en lyxfrukt.
Nästa steg är att få med vilka olika sorter det rör sig om. En pomolog har tagits in för att undersöka detta.
– Och han blev eld och lågor, berättar Johan Lewander.
– Han har hittat flera sällsynta sorter. Det finns några, som är det enda trädet av den sorten i hela Sverige.
Oj, var finns de?
– Det berättar vi inte, svarar han hemlighetsfullt och förklarar att man inte vill riskera att något händer med träden.
– Vi har tagit sticklingar från dem nu, så det går att rädda arten från utdöende. Det känns kul, att kunna bevara speciella sorter.
Nästa steg kan även vara att placera ut äppelplockare, för att frukt som sitter mycket högt upp ska kunna nås.
– Det finns till exempel kejsarpäron, som sitter tio till femton meter upp. Men man kan ju alltid slänga en pinne på dem så faller de ner.
Den nya kartan finns tillgänglig på kommunens hemsida från torsdag. För Johan Lewander fortsätter jakten – det kan ju både tillkomma och falla bort träd med tiden.
Kommer du kunna släppa det här någon gång?
– Nej, haha! Jag kommer nog alltid leta fruktträd!