Det är svårt att rekrytera kockar idag, och kanske särskilt till den kommunala kostenheten. Samtidigt finns många anställda köksbiträden i kommunen som skulle kunna göra mycket mer än att assistera, diska och städa. Nu får tolv fastanställda köksbiträden möjlighet att göra ett kliv i karriären genom en skräddarsydd utbildning till "Norrköpingskock". I 25 veckor får de vidareutbilda sig på Kungsgårdsgymnasiets restaurangskola, där det ingår både teoretiska och praktiska kurser och praktik i kostenhetens kök.
– Det är en fantastisk satsning vi gör, säger Ingrid Kalm, chef på kostenheten.
– Tyvärr är det inte så stort söktryck på livsmedelsutbildningen så utrymmet finns här. Men vi samarbetar inom kommunen och det tycker jag är bra, fortsätter hon.
Satsningen är till stor del är finansierad genom medel från kompetensutvecklingsfonden och omställningsfonden. Det är kommunens personalutskott som tagit beslut om kompetensutvecklingsinsatsen.
– Vi behöver fler kockar i vår verksamhet och att använda de som redan finns där (köksbiträdena, reds. anm.) bli en win-win-situation. Det ger dem en karriärväg samtidigt som vi får det vi behöver.
– Det gör organisationen mindre sårbar och mer flexibel, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd med ansvar för kompetensförsörjningsfrågor.
Bland foccaciadegar och chiabatta-bröd finns det många glada elever. Silva Hanna har jobbat i tio år som köksbiträde i olika kök och sen tre år tillbaka på Bråvallagymnasiet. Hon lär sig att baka ett bröd med morot och pumpakärnor i.
– Det här brödet ska jag baka när vi serverar soppa i skolan, det blir roligt! säger hon.
En annan som tycker det är spännande att få lära sig mer är Jamima Myers.
– Jag har alltid drömt om att bli kock. Jag älskar att laga mat, och jag bakar mycket hemma.
Andreas Granberg, restauranglärare, är en av de som undervisar de tolv kvinnorna. Han säger att det de får lära sig motsvarar ungefär gymnasieskolans karaktärskurser.
– Det märks att de kan mycket och har varit i kök i många år. Det finns ett generellt grundintresse.
– Man får enormt mycket energi tillbaka.
Sarm Littemyr, som jobbat på Åbymoskolan i elva år, var först osäker på om hon skulle klara utbildningen.
– Men jag sa ja, och nu är det jätteroligt!