Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny gymnasielinje – för filmskapande: "Efterfrågan ökar"

Till hösten startar en helt ny inriktning på De Geergymnasiet – Film och animation. "Vi märker att eleverna tänker alltmer i rörlig bild", säger Oskar Lindvall, lärare på De Geergymnasiet.

Estetprogrammet på De Geergymnasiet har en lång tradition av filmskapande i undervisningen. Men nu ser man behovet av en mer renodlad filminriktning, berättar läraren Oskar Lindvall.

Estetprogrammet på De Geergymnasiet har en lång tradition av filmskapande i undervisningen. Men nu ser man behovet av en mer renodlad filminriktning, berättar läraren Oskar Lindvall.

Foto: Simon Billemar

Norrköping2022-03-26 14:00

Det är mediainriktningen som ersätts av nya Film och Animation. Oskar Lindvall är en av lärarna bakom satsningen.

Varför startar ni den här inriktningen?

– De senaste åren har vi sett att elever som sökt Konst och Design och elever som sökt Media rör sig allt närmare varandra. Mediaeleverna är ofta väldigt bildintresserade, och tvärtom. Så tanken med den här inriktningen är att kunna erbjuda en tydligare profil för elever som vill hålla på med både media och visuellt skapande.

Oskar menar att det pågår en tydlig trend i samhället, där intresset för filmskapande ökar. Både på arbetsmarknaden, men också bland eleverna.

– Vi märker att eleverna tänker alltmer i rörlig bild. När vi sitter och jobbar i Photoshop (ett stillbildredigeringsprogram, reds. anm.) frågar eleverna ofta hur man gör för att det ska börja röra sig - "hur animerar jag det här?", säger Oskar Lindvall.

Hur ser det ut med ansökningar? Är det många som sökt?

– Vi tycker det ser bra ut. Vi siktar på att få ihop en egen filmklass på 20 personer, säger Oskar Lindvall.

Under onsdagen hålls inträdesprov för de niondeklassare som sökt sig till det nya programmet.

En av dem är Elsa Johansson, 15, från Oxelösund.

Varför har du sökt Film och Animation?

– Jag är inne på det estetiska. Jag tycker det är kul att måla och skapa, både med händerna och på datorn. Så då passar det här programmet bra. Jag har fått många tips om De Geer, och tycker det verkar som en intressant skola.

Vad är ditt drömyrke?

– Jag har ingen direkt målbild just nu. Men om jag fortsätter på det estetiska spåret skulle jag nog vilja designa kläder och inredning.

Hur känns provet?

– Jag var väldigt nervös i morse. Men nu när jag kom hit kände jag att "det här är kul". Det är ganska enkla saker, men ändå så man behöver tänka till. Det är kul.

I inträdesprovet ingår att analysera en filmtrailer, göra ett bildmanus till en reklamfilm och göra en skiss till en egen serie-karaktär.

En annan som är här och gör provet är Kwabena Opuko, 15, från Västervik.

Vad var det som lockade med Film & Animation?

– Jag tycker film är ett väldigt intressant medium. Dessutom känns det som att animation och rörlig bild är ett bra verktyg för berättande.

Vad är drömyrket?

– Skådespelare eller regissör.

Hur känns provet?

– Det känns bra. Det är inte som ett vanligt prov i skolan direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!