Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny forskning: Hög fruktkonsumtion kan sänka blodtrycket

Det tycks finnas en koppling mellan hög fruktkonsumtion och lågt blodtryck uppmätt i hemmet. Det visar färsk forskning som leds från Linköpings universitet.

I studien kan man se ett signikfikant samband mellan hög konsumtion av äpplen och citrusfrukter och sänkt blodtryck. "Men mer forskning kommer att behövas", säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

I studien kan man se ett signikfikant samband mellan hög konsumtion av äpplen och citrusfrukter och sänkt blodtryck. "Men mer forskning kommer att behövas", säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

Foto: Privat

Norrköping2022-07-19 16:00

I en färsk studie som omfattar 2 283 kvinnor och män mellan 50 och 65 år har man kunnat se att det finns en koppling mellan hög konsumtion av frukt och lågt blodtryck. Studien leds från Linköpings universitet och stöds av Hjärt- Lungfonden. I undersökningen har deltagarna fått svara på frågor om sin fruktkonsumtion, där vissa frukter var specificerade. 

— Vår studie har fokus på sambandet mellan fruktkonsumtion och blodtryck uppmätt i hemmet, som det ännu inte finns så mycket kunskap om. Resultaten visar att såväl äpplen och päron som citrusfrukter ger ett signifikant samband, säger Fredrik Nyström, som leder studien vid Linköpings universitet, i en skriftlig kommentar. Han är professor i internmedicin vid Linköpings universitet.

Enligt Hjärt- Lungfonden är studien begränsad så tillvida att den endast mäter frekvensen av fruktkonsumtionen och inte mängden frukt. Man påpekar också att det faktum att det handlar om en tvärsnittsstudie gör också att det inte går att dra några slutsatser avseende orsakssamband. 

— Ytterligare studier, framför allt randomiserade kontrollerade studier med lång uppföljningstid som mäter konsumtion av specifika frukter och förbrukad mängd frukt, krävs nu för att vi ska kunna bevisa ett tydligt samband mellan fruktkonsumtion och blodtryck, säger Fredrik Nyström.

Enligt beräkningar från Hjärt- Lungfonden lever närmare 100 000 personer i Östergötland lever med högt blodtryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!