I en färsk studie som omfattar 2 283 kvinnor och män mellan 50 och 65 år har man kunnat se att det finns en koppling mellan hög konsumtion av frukt och lågt blodtryck. Studien leds från Linköpings universitet och stöds av Hjärt- Lungfonden. I undersökningen har deltagarna fått svara på frågor om sin fruktkonsumtion, där vissa frukter var specificerade.
— Vår studie har fokus på sambandet mellan fruktkonsumtion och blodtryck uppmätt i hemmet, som det ännu inte finns så mycket kunskap om. Resultaten visar att såväl äpplen och päron som citrusfrukter ger ett signifikant samband, säger Fredrik Nyström, som leder studien vid Linköpings universitet, i en skriftlig kommentar. Han är professor i internmedicin vid Linköpings universitet.
Enligt Hjärt- Lungfonden är studien begränsad så tillvida att den endast mäter frekvensen av fruktkonsumtionen och inte mängden frukt. Man påpekar också att det faktum att det handlar om en tvärsnittsstudie gör också att det inte går att dra några slutsatser avseende orsakssamband.
— Ytterligare studier, framför allt randomiserade kontrollerade studier med lång uppföljningstid som mäter konsumtion av specifika frukter och förbrukad mängd frukt, krävs nu för att vi ska kunna bevisa ett tydligt samband mellan fruktkonsumtion och blodtryck, säger Fredrik Nyström.
Enligt beräkningar från Hjärt- Lungfonden lever närmare 100 000 personer i Östergötland lever med högt blodtryck.