Lite under radarn för de flesta har bolaget funnits i över 60 år. Johan Eriksson gick in som vd för tre och ett halvt år sedan när syskonen i den tredje generationen av familjeföretaget klev åt sidan operativt för att verka genom styrelsen. NordArom producerar inga konsumentprodukter själva, utan skapar smak- och färg till de som producerar dryck, konfektyr, bageri och glass.
– Det här är ju en väldigt hemlig bransch, det är sekretess på det mesta. För våra kunder är det ju recepturen på en smak en väldigt viktig sak, för det är ju den som gör att någon kan kopiera en produkt i värsta fall, säger Johan Eriksson.
40 procent av omsättningen går till kunder i Sverige och 60 utomlands. Kunderna är allt från små bolag till riktigt stora koncerner.
– Ett typiskt exempel är att en kund kommer till oss med en idé, det kan vara en glass, och vill att den ska smaka somrig jordgubb med en viss citrus, säger Johan Eriksson.
När kunden sedan är nöjd med smaken går det vidare till en order. Varje kund kan innebära en unik produkt.
– Man kan tänka "hur svårt är det att göra en jordgubbssmak?", det tänkte jag också först, men jägarns vad många jordgubbssmaker det finns! Det är himla kul, men det är en ganska egen värld.
Helena Pantzar, produktions -och inköpschef, har varit med i 17 år. I dag huserar de 40 anställda i ett att antal fastigheter på Moa Martinssons gata inklusive färdigvarulager. Nu har de fått beslut om att få bygga fabrik i Klinga.
– Som vi kallar Framtidsfabriken. Det är ett jättespännande projekt som ska säkra framtiden när det gäller produktionskapacitet, säger Helena Pantzar.
Hösten 2026 planerar de att kunna börja använda fabriken fullt ut. Då bolaget vuxit mycket under flera års tid klassas de nu som ett mellanstort bolag.
– Så det gäller att växa in i den kostymen. Ett krav från oss på fabriken är att den är skalbar, att vi kan addera kapacitet inom fastigheten allteftersom verksamheten utvecklas, säger Johan Eriksson.
– Dryckeskategorin är nu så pass stor så när den började ta fart, då tog det fart på allvar här. Det är den största kategorin för oss som vi säljer till, säger Johan Eriksson.
Energidrycker är ett segment som växer, likaså läsk och smaksatt vatten.
– Vi stoppar i oss en hel del dryck. Det är lättare att dricka en halv liter läsk än att äta ett halvkilo godis, konstaterar Johan Eriksson.
Han förklarar att vi gillar det vi känner igen – våra smakpreferenser skapas i tidiga tonåren. Han ser skillnader i vad vi gillar från land till land, körsbärssmak går exempelvis hem i Tyskland, men inte här.
– Vi är duktiga på att förstå den nordiska svenska konsumenten. Ett blåbär smakar lite annorlunda här mot vad man kanske tycker om i Holland.
– Nordiska bär har vi ju, så jag tänker att man ändå har någon preferens för det man plockar i skogen eller på självplock. Samtidigt gillar vi ju samtidigt citrus jättemycket. Så den går inte riktigt ihop sig, säger Helena Pantzar.
Det största missförståndet är att alla aromer bara är kemikalier.
– Det är högkoncentrerat det vi jobbar med, men väldigt mycket är naturligt. Man utvinner ju aromämnen ur frukt till exempel. Det kan man få fram på andra sätt också. Det är kemi i grunden men det är naturligt baserat. Labbet är ju labbet av en anledning, förklarar vd:n.
Fler och fler konsumenter efterfrågar naturliga ämnen enligt devisen "clean label", som går ut på att förstå vad man stoppar i sig.
– Det finns fortfarande det traditionella, för många företag vill inte byta smakerna, det naturliga är kanske inte det starkaste argumentet utan man vill behålla sin smakprofil, säger Helena.
För storsäljare tar det emot att ändra på ett vinnande koncept. Samtidigt finns en stenhård lagstiftning för livsmedel och aromer inom EU, något som NordArom har en egen avdelning för.
– Man kommer ju alltid behöva ha smaksättning och färg, annars blir ju allting väldig grått och trist. Och har konsumenterna väl vant sig så blir det ju jättesvårt att gå tillbaka. I vissa branscher kan man ju se att nu kommer något annat att ta över – men smak har jag svårt att se vad som kan komma, säger Helena Pantzar.
– Som trend kan man ju se att man vill minska intaget av socker och salt, och båda delar är ju viktiga för smakupplevelsen. Så då blir det ju inte mindre behov av bra aromer. Vi ser inga uppenbara hot i alla fall, säger Johan Eriksson.