Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny doftrik helg i Lindö

NORRKÖPING
Agroetanol har nu beställt den utrustning som ska destruera de luktande torkgaserna.
Senast i helgen besvärades åter Lindö av lukt från etanolfabriken.
Torkningen har ännu inte återupptagits. En lantbrukare tar den våta massan och använder till gödsel.

Norrköping2001-05-04 00:00
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har beslutat att Agroetanol inte får torka under vindriktningar mot Lindö.
- Tyvärr har Lindö några gånger fått känna lukten från oss, säger Agroetanols vd Kenneth Werling. Senast skedde det den gångna helgen. Så här efteråt kan man se att vi borde ha stoppat torkningen.
- Före helgen var prognoserna att vindriktningen inte var mot Lindö. Sedan blev det kastvindar som spred lukten åt olika håll, ibland gick vinden mot Lindö. Det har visat sig ytterst besvärligt att alltid förutse vindriktningarna. Vi har ibland missat.

<b>Temporärt</b>
Eftersom det hela veckan varit vindar från sydväst har Agroetanol helt stoppat torkningen. Produktionen fortsätter med otorkat foder som alltså går till gödsel.
- Det blir en förlust för oss, säger Werling. Det torkade fodret ger mer pengar.
När vinden blåser från sydväst till nordväst kan Lindö drabbas av lukten från torkningen.
Skorstenen höjdes med fyra meter i början av året för att få bättre spridning. Skorstenen har höjts med ytterligare fem meter.
För att minska lukten tvättas också torkgaserna med lut. Detta ger en reduktion på ungefär två tredjedelar.
1 september ska en regenerativ termisk oxidationsanläggning (RTO) vara i drift på Agroetanol. RTO innebär en termisk förbränning av torkgaserna.
I slutet av april lämnades ordern på RTO till Megtec. Företaget har sitt huvudkontor för Europa i Paris. Ett svenskt kontor finns i Göteborg.

<b>250 anläggningar</b>
Megtec har levererat 350 RTO-anläggningar. Ingen av dessa har gått till en etanolfabrik. Norrköping blir först.
- Jag kan inte tänka mig något som kan fungera bättre, säger Werling. Läget är inte tillfredsställande i dag. Vi hoppas förstås att luktproblemen helt försvinner efter 1 september då den nya anläggningen är klar.
Till RTO kopplar Agroetanol även ett par andra utsläpp. Det handlar mest om utsläpp från pelletskylaren. Dessutom tar man bort en lukt som möjligen kan kännas inne i fabriken. Utsläppet från torkningen är störst och ger de i dag ibland kännbara luktproblemen utanför anläggningen.
RTO har ungefär storleken av två lastbilscontainrar. Monteringen torde ske i augusti.
Kostnaden ligger på drygt 5 miljoner kronor. Till detta kommer vissa egna installationer. Totalt kommer investeringen att kosta omkring 7 miljoner kronor.
Tvättningen av torkgaserna med lut kostar Agroetanol ungefär 2,4 miljoner kronor. Varje dygn torkningen inte kan ske ger merkostnader. Ett helstopp från 23 mars då länsstyrelsen föreläggande började gälla till 1 september skulle kosta Agroetanol drygt 18 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om