Ny bussterminal byggs nästa år vid Söder Tull
Efter alla dessa år av turer fram och tillbaka har nu det slutliga beslutet om Söder Tull tagits.Därmed är allt klart för ombyggnaden till en uppgraderad omstigningsplats för kollektivtrafiken.- Det känns verkligen skönt, säger stadsplaneringsnämndens förste vice ordförande Gun-Inger Karlsson.
Någon gång under nästa år kan bygget av den nya bussterminalen vid Söder Tull påbörjas. Tre-fyra träd kommer att offras, betydligt färre än i det ursprungliga förslaget där det talades om 16-17 träd. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
I socialdemokraternas preliminära investeringsbudget för nästa år har 25 milj kr avsatts för ändamålet. Därtill räknar man med statsbidrag.
Frågan om kollektivtrafikterminalen Söder Tull togs upp av miljö- och stadsplaneringsnämnden i december år 1997. Under de närmast följande åren lades olika planer fram, som alla innebar stora ingrepp på Kristinaskolans gård. Det blev då, som vi så väl minns, rena rama folkstormen.
I början av år 2000 lade kommunledningen dock med ens hela frågan på is, sedan kostnaderna plötsligt visade sig springa upp från beräknade 17,2 milj kr till mer än det dubbla.
Dammades av
Men förra våren dammades planerna av igen. Förslag till ny detaljplan togs fram och har sedan dess vederbörligen behandlats i alla instanser. Det är också den detaljplanen, som stadsplaneringsnämnden antog på sitt sammanträde igår.
I den här vändan har protesterna varit betydligt lamare än förut, och en förklaring till det är väl att ingreppen i Kristinaskolans gård är mindre den här gången.
I stället för de 16-17 träd, som förut skulle stryka med på skolgården, är det nu inte fler än tre som försvinner. (Plus ett på andra sidan Drottninggatan, vid biblioteket). Nya träd, lindar, ska också planteras som ersättning.
Trafikområdet ska rustas upp. Hållplatslägen, gångvägar, informationssystem och belysning ska samordnas.
Fyra nya hållplatslägen ska inrättas på skolgården, och det ska också bli nya hållplatser längs Nygatan och Drottninggatan.
Inte så långt
Genom att skolgården tas i anspråk kan omstigningsplatsen komprimeras, så att det blir inte så långt att gå mellan bytena.
Kollektivtrafiken används i hög grad av äldre, och man vill från kommunens sida också få funktionshindrade att nyttja den mer. I handikappanpassningen ska, är ambitionen, den allra senaste tekniken användas.
Över tusen bussar
Idag trafikeras Söder Tull dagligen av 12.000 påstigande resenärer, och av 1.040 bussar och spårvagnar. Kritikerargumentet att det kunde räcka med omstigningsplats vid Norr Tull avvisas av de ansvariga. Söder Tull är en naturlig knutpunkt, som därtill har många skolor, arbetsplatser, affärer etc i sin omedelbara närhet.
Inga nya buss- eller spårvägslinjer ska tillkomma, trafiken ska heller inte öka nämnvärt. Men genom de nya hållplatslägena kommer på- och avstigningar att bli effektivare. Det blir kortare uppehåll för bussar och spårvagnar, vilket är en fördel.
En konsekvens av de nya hållplatslägena är, att det måste göras visst intrång på Stadsbiblioteket. Rampen till bibliotekets källare, dit idag transporter körs ner, rivs och ersätts med en tillbyggnad av parkeringsplatsen.
Ska fortsätta
För Kristinaskolan görs bedömningen, att musikundervisningen ska kunna fortsätta som hittills. Åtgärder, som dämpar bullret från trafiken, ska genomföras. Parkeringsplatserna kommer att flyttas till baksidan, med enda infart från Hörngatan.
Någon fara när det gäller luftföroreningar och buller ska det, enligt miljökonsekvensbeskrivningen, inte vara. På sin höjd blir det, som det uppges, marginella skillnader.