Mängder av människor inbjuda av Norrköpings kommun och Arkösunds Intresseförening hade tagit sig till Beckmansviken för att ta del av bandklippning och tal. Norrköpings kommun har totalt satsat 15,4 miljoner på den 500 meter långa bryggvandringen. Nu är bryggorna tillgänglighetsanpassade, det finns flera mötesplatser och sittplatser längs med vägen och elen har bytts ut.
– Vi satsar här av flera orsaker. Dels för att det är en vacker och fin plats där vi uppmuntrar till besöksnäring, men också att man ska kunna leva och bo här. Vi ser också en väldigt aktiv förening och ett aktivt näringsliv här, som är väldigt mycket grunden till att folk vill åka till Arkösund, säger Karin Jonsson.
Helt ny är den vedeldade bastun på Badholmarna som kommit till genom Arkösunds Intresseförenings initiativ. Det började med att de ansökte om och fick pengar till nya badhytter.
– De fanns på plats till förra säsongen och efter det fick vi blodad tand, säger Carl-Henrik Jonsson, ordförande i Arkösunds Intresseförening.
De bestämde sig för att förnya trädäcket på utsiktplatsen, bygga en bastu och det finns även planer på en sandstrand till och en badflotte. Tack vare bidrag från Leader Kustlandet på en halv miljon kronor har nu den vedeldade bastun blivit verklighet. Den ska fungera på samma sätt som den populära bastun vid Glottern, och bokas digitalt via kommunens eller Intresseföreningens hemsida. Carl-Henrik Jonsson säger att intresset är stort, framför allt från båtfolk men även från ortsbefolkningen som vill boka den framåt hösten.
– Det är redan folk som har kontaktat oss och bokat den manuellt.
Under invigningen avtäcktes också en minnestavla av Henry Andersson, tidigare ordförande i Intresseföreningen, som avled 2018. Han beskrivs som en viktig person för orten.
– Det var Henrys förtjänst att det blev en bryggvandring över huvudtaget, säger Carl-Henrik Jonsson.
Minnestavlan sitter vid utsiktsplatsen och är ett porträtt av honom som hans barnbarn Linnea Andersson, 22, har tecknat.
– Det var känslosamt att göra porträttet. Men samtidigt en ära. Farfar har gjort så mycket för orten och att få ge något sådant här tillbaka känns fantastiskt, säger hon.
– Henry skulle vara väldigt stolt om han visste om det. Han var väldigt entusiastisk för Badholmarna, säger Henrys änka Anne-Charlotte Andersson.