Martina Knapasjö håller precis på att söva sju månader gamla Heidi när Folkbladet kommer på besök. Boken har blivit till under föräldraledigheten från hennes jobb på Kriminalvårdens HR-avdelning. Bokskapandet har varit ett sätt för Martina att få återhämtning.
– Jag har en som är 2 år och fyra månader också, så det är full fart här hemma. Då är det viktigt att få landa, och för mig är avslappning att vara kreativ, säger hon.
Mikaela Stilling, som också kallas för Mukka, driver till vardags Mukkas foto. Det är hon som är fågelskådaren i boken "Kolla, en pippi!" Det är också hon som tagit bilderna som inspirerat Martina när hon illustrerat boken.
– Jag tycker att illustrationerna är väldigt lika, säger Mikaela och visar en av bilderna i mobilen.
Idén till boken kom på en av vännernas många promenader. Mikaela, som är inbiten fågelskådare sen ett år tillbaka, stannade till många gånger och utropade: Åh kolla, en pippi!
– Det var jätteintressant att se hur många fågelarter det finns här omkring, säger Martina.
– Tanken är att man i ung ålder ska göra som Mikaela, stanna upp och kolla, och inte bara rusa vidare i skogen, fortsätter hon.
– Jag önskar att jag gjorde mer sånt när jag var barn. Jag tänker att den här boken kan bidra till att barn kommer ut mer, med sina föräldrar eller mor- och farföräldrar, säger Mikaela.
Martina framhåller också att naturen är en lugn miljö där barnens kognitiva förmåga utvecklas. Boken blir också aktuell utifrån att rekommendationerna för skärmtid för barn nyligen har skärpts.
– Det här är ju ett verktyg att få med barnen ut och göra något annat.
– Paddor och tv är så lättillgängligt och uppslukar barns uppmärksamhet väldigt snabbt, men risken är ju att man förlorar andra intellektuella förmågor som skulle utvecklats genom samtal och interaktion.
Förutom att det finns bilder och fakta om fåglarna i boken kan barnen själv bocka av när de sett en fågel och skriva en kommentar om den. Vissa av fåglarna i boken kan checkas av vid ett fågelbord medan andra är mer ovanliga, som svarthakedoppingen till exempel. Alla 13 fåglar i boken är dock skådade i närområdet.
– Oh ja! Svarthakedoppingen går att hitta i Vrinneviskogen. De hade sin första lyckade häckning i år på flera år. De fick två små bäbisar i år, så det var kul att se, säger Mikaela.