Nunnebanan invigd 100 år efteråt
KOLMÅRDENEfter 100 år är Nunnebanan i Kolmården nu äntligen officiellt invigd. Synd bara att den är nedlagd sedan 1939. Men det hindrade inte landshövding Björn Eriksson från att på lördagen klippa bandet framför ångloket Virå som en gång i tiden tuffade fram på sträckan Virå-Sandviken.
Landshövding Björn Eriksson invigde på lördagen Nunnebanan - 100 år för sent. Men bättre sent än aldrig. Bakom honom loket Virå som gick på Nunnebanan 1901 till 1919. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
I ett moln av ånga åkte landshövding Björn Eriksson stolt några meter på en lilla rälsstump som symboliskt finns vid magasinet som inrymmer en utställning om Nunnebanan.
Den 17 km långa smalspåriga järnvägen som var i bruk 1901 till 1939 kom till för att frakta timmer som måste fällas efter nunnefjärilens härjningar i Kolmårdsskogarna.
Järnvägen gick från Virå i Sörmland ner till hamnen i Sandviken där timret sedan bogserades av pråmar till olika sågverk. Passagerare fick också åka med.
- Jag kan skryta med att ha åkt Nunnebanan. Jag är född 1923. 1924, när jag var ett halvår gammal, åkte jag med mamma från Virå till Sandviken, berättade Anna-Stina Norinder som på lördagen passade på att återse tåget.
Loket Virå är ett originallok från just Nunnebanan, räddat till eftervärlden tack vare att det såldes till en gruva i Norge. Därifrån har museijärnvägen i Mariefred fått loket som i lördags tillfälligt fick återvända till Sandviken per lastbil.
Idag är det gång- och cykelbana där Nunnebanan en gång gick.
<b>Traktens företagare</b>
Kolmårdsdagen arrangeras av Kolmårdens företagsgrupp. I år medverkade också traktens föreningar.
- För att få ett fungerande samhälle behövs både föreningar och företag. Det är lite mottot för den här dagen, sa Jan Fritzell, företagare och en av "generalerna" för Kolmårdsdagen.
I år deltog även traktens lantbrukare och med sig hade de kor, kycklingar, hästar och grisar, till barnens förtjusning.
Vädret var gråmulet med regnet hängande i luften, men Jan Fritzell var ändå nöjd med uppslutningen.
- Jag tycker att trots vädret så är det bra med folk idag.
En av de företagare som visade upp sin verksamhet var Thomas Andersson från Kolmårdens Snickeri AB i Krokek.
- Vi gör varierande saker, en del specialbeställningar. Vi har jobbat lite åt Sveriges Television, byggt dekor till Otroligt antikt, berättade Thomas Anderson.
- Och så har vi gjort grindar till ödekyrkan i Krokek, och en bardisk till Grand Hotel i Norrköping.
19-årige sonen Mikael är snickare i fjärde generationen. Han visade igår en gedigen TV-bänk i ljus björk, masurbjörk och med inslag av mahogny. Mikael håller på att vidareutbilda sig till båtbyggare.