Nu väntar kraftiga nedskärningar i vuxenpsykvården
Kraftiga nedskärningar i vuxenpsykvården väntar nu. Flera öppna mottagningar kommer att slås samman. Vuxenpsykvården har drabbats av ett stort sparbeting, och utöver det ska också resurser föras över till den prioriterade barn- och ungdomspsykiatrin.
Nedskärningar i vuxenpsykiatrin till förmån för barn- och ungdomsvården, det är en av de uppgifter som centrumchefen Stellan Svensson nu har framför sig. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Men vi kommer i varje fall att behålla verksamhet på alla platserna.
En rimlig gissning är väl då, att det blir "verksamhet" i Finspång och Söderköping, medan mottagningarna där läggs ner. En av de fyra mottagningarna i Norrköping läggs också ner.
Rationalisering
Stellan Svensson vill dock för sin del inte tala om nedläggningar. Han betonar, att det är sammanslagningar av enheter som man gör och han hoppas, att åtgärderna ska kunna ge rationaliseringseffekter. Men främst blir det förstås en försämring. Varsel bland personalen kommer att bli ofrånkomliga även här.
Som framgått är rationaliseringarna, "osthyveln", största enskilda sparmetoden i landstingets åtgärdsprogram - ett generellt sparbeting på 3 procent har pålagts verksamheterna, med undantag för primärvården.
Men för vuxenpsykvården är sparkravet större ändå, hela 5,5 procent. Dessutom förs resurser över därifrån till barn- och ungdomspsykiatrin, mer om det nedan. Sammanlagt landar sparkraven på vuxenpsykiatrin uppemot 10 procent.
- På de svårast sjuka i den slutna vården kan vi inte dra ner, säger Stellan Svensson. Då återstår bara den öppna vården.
Vilka drabbas?
Vilka kommer då att drabbas? Eftersom principen är att de svåraste fallen måste prioriteras blir det ju de "mindre svåra", som prioriteras bort. En del kommer i stället att hamna hos primärvården, på någon vårdcentral. Men hur stor den anstormningen blir, och hur primärvården ska orka med den, det kan idag ingen säga.
Och hurpass svåra psykiska åkommor blir det då, som inte längre kommer att vårdas?
- Det kan jag inte säga idag, säger Stellan Svensson. Vi kommer att jobba fram nya gemensamma prioriteringar tillsammans med primärvården.
Möjligen kan man hoppas något av det närmare samarbetet inom den nya närsjukvården, där psykiatri och primärvård m.m kommer att ingå i samma organisatoriska enhet. Stellan Svensson säger att han tror, att detta också är rätt sätt att jobba på.
- Men bläcket på pappret har ju inte hunnit torka ännu, det kommer att ta tid att utveckla formerna för det här.
Ny vårdnivå
Samtidigt ska man då slå vakt om barn- och ungdomspsykiatrin. Med pengar från vuxensidan ska en ny vårdnivå inrättas, mellan dagens öppna och slutna vårdformer.
Denna nya nivå, mellanvården som den benämns, har länge efterfrågats från psykiatrins sida. Sammantaget bör det nu bli en viss resursförstärkning.
I den nya organisationen ska finnas mer av flexibla resurser, man ska arbeta även med hembesök och med olika slags aktiviteter. Individer likaväl som familjer och grupper ska kunna tas emot. Det handlar om ett nytt koncept, som Stellan Svensson räknar med ska fungera från i höst.
Trycket mot psykiatrin, inte minst då på barn- och ungdomssidan, har ökat kraftigt på senare år. Neddragningar i förskolor, skolor, skolhälsovård etc ger utslag, och att arbetslöshet kan få sina följder är också välbekant. Den psykiska nöden har ökat markant, utan att resurserna inom psykiatrin fördenskull ökat.
Naturlig reaktion
Dock måste man skilja mellan psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa. Som undersökningar visar ökar den psykiska ohälsan. Folk mår dåligt, är deppade, tröttkörda. Det där kan förstås vara fall för psykiatrin - men är det ofta ändå inte.
- Mycket av den psykiska ohälsan är i själva verket naturliga reaktioner på det samhälle vi lever i, säger Stellan Svensson. Det är ingenting som kan vårdas bort. Däremot måste vi naturligtvis bedöma varje fall som vi får in.
Neddragningarna inom vuxenpsykiatrin ska i princip vara genomförda från årsskiftet, i praktiken kommer det dock att handla om längre tid än så.
- 2004 blir en period för genomförande av förändringarna. Vi kommer att gå i lite olika takt, men ambitionen är att det ska gå så fort som möjligt, säger Stellan Svensson.