Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu väntar höjd energiskatt

NORRKÖPING
Budgetuppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet innebär en höjning av energiskatten med 1,2 öre per kWh.
Det bekräftade Birger Schlaug vid ett energiseminarium i Norrköping på fredagen.

Norrköping2001-09-15 00:00
- Sverige lever i ett kärnkraftstrauma. Vi har samma debatt och samma argument som under folkomröstningen. Detta hindrar effektiv utveckling mot alternativa system.
- Vi lever inte i kärnkraftstrauma. Men vi är rädda för situationen med snabb avveckling. Svensk basindustri behöver billig energi för att kunna konkurrera.
Birger Schlaug, miljöpartist och ledamot i riksdagens skatteutskott, står för första citatet. Göran Lundin, vice vd i Holmen och ordförande i samarbetet Skogen och Kemin, Gruvorna och Stålet (SKGS) för det andra.
De båda herrarna diskuterade skatteväxling vid ett seminarium på Arbetets museum på fredagen ordnat av SKGS.

<b>Bra med marknadsekonomi</b>
- Marknadsekonomin fungerar bättre med grön skatteväxling, förklarade Schlaug. Det ger fler jobb och förbättrad miljö.
- För basindustrin skulle en skatteväxling enbart innebära en skattehöjning, framhöll Lundin. Det basindustrin behöver är i stället skatter som är harmoniserade med skatterna på energi i resten av Europa.
Att elpriset stiger de närmaste åren var båda överens om. Schlaug poängterade att Sverige har mycket lägre elpris än övriga länder i Europa, undantaget Norge.

<b>Europabörs</b>
- Vi kommer att få en gemensam elbörs i EU med samma priser för alla länder, sade Schlaug.
Han fann detta mycket gynnsamt med tanke på miljön.
- Vi måste lära oss att i en global värld är inte Sverige en skyddad verkstad.
Schlaug vände sig mot att lagar styrde kärnkraftsavvecklingen.
- Om marknaden fått styra hade övergång till annan energi kommit. Kärnkraft är en dyr energiform och om högre skatter tillkommit hade kärnskatten successivt fasats ut.
Lundin hade egentligen inte något emot skatteväxling bara inte vissa industrier drabbades hårdare på grund av skattens konstruktion.

<b>Jämställ företag</b>
- Braviken är exempelvis energiintensiv och kapitalintensiv men inte löneintensiv. Företaget skulle missgynnas mot till exempel ett företag som IBM som är löneintensivt men inte energi- och kapitalintensivt.
- När det gäller priset på energi ser jag inga problem om marknaden får styra. Holmens pappersbruk är så stora och kräver så mycket energi att vi kan nå bra uppgörelser med energiproducenterna. Problemet är om skatterna slår fel. Vi har i Sverige en basindustri med skog och stål som andra länder i Europa saknar.

<b>Skatt</b>
Om den höjning av energiskatten som väntar sade Lundin:
- Som företag drabbas vi inte alls eftersom vi utlovats kompensation. Men till exempel våra 800 anställda på Braviken drabbas av merkostnader. Skattehöjningen läggs ovanpå de höjningar av energipriset som redan skett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om