Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tvingas du energideklarera också

Den som från och med årsskiftet tänker sälja sin villa slipper inte längre undan en energideklarering. Det betyder en extra kostnad på flera tusen kronor för säljaren. - De flesta vi möter är ändå rätt positiva till detta, säger Åke Sjöberg på företaget Fukt och Saneringsteknik i Norrköping som hittills utfört ett 15-tal energideklarationer åt villaägare.

Varmvattnet i huset måste hålla minst 50 grader vid tappstället. Annars finns risk för oönskad bakterietillväxt.

Varmvattnet i huset måste hålla minst 50 grader vid tappstället. Annars finns risk för oönskad bakterietillväxt.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-01-08 03:00
Från den 1 januari måste den som säljer (eller hyr ut) en villa energideklarera den. Syftet med lagen om energideklaration är att minska energianvändningen i husen. Eftersom fastighetsmarknaden just nu är inne i en svagare period är det svårt att bedöma hur stor efterfrågan kommer att bli på energideklarering, men Åke Sjöberg och hans kollega Niklas Sjöberg befarar ändå att det nu råder brist på företag som är certifierade att genomföra energideklarationer. - I hela Sverige finns det runt 300 företag som är certifierade och i Norrköping kanske det är fem-sex stycken. Det är egentligen för lite, säger Niklas Sjöberg.För när nu villaägarna blir tvungna att energideklarera vid försäljning är efterfrågan redan stor från fastighetsägare till flerfamiljshus, kontor och större offentliga lokaler som egentligen skulle vara klara med deklareringen den 31 december 2008. Men den biten är långt från avklarad. Bara 50.000 av beräknade 350.000 hade lämnat in sin deklaration till Boverket till sista december.Vad får man få för de extra tusenlappar deklarationen kostar? Det börjar med att fastighetsägaren själv tar fram uppgifter på bostadens hela yta. Fastighetsägaren tar också fram uppgifter om den genomsnittliga energiförbrukningen per år.Mer än 10 grader
- När vi sedan åker till villan kontrollerar vi först ytorna i byggnaden. Alla utrymmen som värms upp till mer än 10 grader är med i deklarationen, alltså även uppvärma källarutrymmen, säger Niklas Sjöberg.Därefter undersöks byggnadens konstruktion, och vilka material som finns i väggar och tak. Med en IR-termometer kollas utsatta punkter i byggnaden, tex fönsterkarmar. Om temperaturen är betydligt lägre på dessa punkter tyder det på otäthet i konstruktionen. Om huset har dåliga värden på sin energiförbrukning i förhållande till storleken kan man också göra en termografering, dvs man tar bilder med en värmekamera för att därigenom se var huset läcker värme.- Därefter kontrollerar vi ventilationen med en flödesmätare, säger Åke Sjöberg.Efter en kontroll av varmvattentemperaturen kontrollerar också isoleringen av varmvattenrören.- Det kan bli stora förluster med oisolerade vattenledningar, säger Åke Sjöberg.Om huset avviker från den norm som Boverket har fastställt lämnas ett åtgärdsförslag till fastighetsägaren. Det är dock på inga sätt tvingande. Fastighetsägaren kan strunta i att genomföra förändringarna. Normen på alla hus i södra Sverige har Boverket satt till 110 kWh per kvadratmeter och år i energiförbrukning."Komfortnivå"
Även om en hel del äldre hus har brister, ofta gäller det dåliga fönster och otillräcklig vindsisolering, beror väldigt mycket på hur hushållet lagt sin "komfortnivå". Den som väljer att ha 22 grader inomhus får sämre energivärde på sitt hus än den som nöjer sig med 19 grader.- "Vardagslyxen" kostar. Om man sänker temperaturen med en grad sparar man fem procent energi i uppvärmningen, säger Niklas Sjöberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om