Nu tvingas du energideklarera också
Den som från och med årsskiftet tänker sälja sin villa slipper inte längre undan en energideklarering. Det betyder en extra kostnad på flera tusen kronor för säljaren. - De flesta vi möter är ändå rätt positiva till detta, säger Åke Sjöberg på företaget Fukt och Saneringsteknik i Norrköping som hittills utfört ett 15-tal energideklarationer åt villaägare.
Varmvattnet i huset måste hålla minst 50 grader vid tappstället. Annars finns risk för oönskad bakterietillväxt.
Foto: Forsby Jan
- När vi sedan åker till villan kontrollerar vi först ytorna i byggnaden. Alla utrymmen som värms upp till mer än 10 grader är med i deklarationen, alltså även uppvärma källarutrymmen, säger Niklas Sjöberg.Därefter undersöks byggnadens konstruktion, och vilka material som finns i väggar och tak. Med en IR-termometer kollas utsatta punkter i byggnaden, tex fönsterkarmar. Om temperaturen är betydligt lägre på dessa punkter tyder det på otäthet i konstruktionen. Om huset har dåliga värden på sin energiförbrukning i förhållande till storleken kan man också göra en termografering, dvs man tar bilder med en värmekamera för att därigenom se var huset läcker värme.- Därefter kontrollerar vi ventilationen med en flödesmätare, säger Åke Sjöberg.Efter en kontroll av varmvattentemperaturen kontrollerar också isoleringen av varmvattenrören.- Det kan bli stora förluster med oisolerade vattenledningar, säger Åke Sjöberg.Om huset avviker från den norm som Boverket har fastställt lämnas ett åtgärdsförslag till fastighetsägaren. Det är dock på inga sätt tvingande. Fastighetsägaren kan strunta i att genomföra förändringarna. Normen på alla hus i södra Sverige har Boverket satt till 110 kWh per kvadratmeter och år i energiförbrukning."Komfortnivå"
Även om en hel del äldre hus har brister, ofta gäller det dåliga fönster och otillräcklig vindsisolering, beror väldigt mycket på hur hushållet lagt sin "komfortnivå". Den som väljer att ha 22 grader inomhus får sämre energivärde på sitt hus än den som nöjer sig med 19 grader.- "Vardagslyxen" kostar. Om man sänker temperaturen med en grad sparar man fem procent energi i uppvärmningen, säger Niklas Sjöberg.