Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tar vi hand om det

På Bravikens Pappersbruk är man ovanligt artiga. Eller vad sägs om att alla handhälsar på varandra vid varje skiftavlösning i fabriken.
- Så har det varit i alla tider, även när pappersbruket låg inne i centrala Norrköping vid Louis De Geerhallen, säger driftmästare Bengt Strandh.

På Bravikens Pappersbruk handhälsar arbetarna på varandra vid varje skiftavlösning. Och det är inte bara för att man är speciellt artiga på bruket, utan det är också en signal att ansvaret därmed tas över av nästa skift. 
FOTO: ROBERT SVENSSON

På Bravikens Pappersbruk handhälsar arbetarna på varandra vid varje skiftavlösning. Och det är inte bara för att man är speciellt artiga på bruket, utan det är också en signal att ansvaret därmed tas över av nästa skift. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2003-11-06 06:00
- Men det handlar inte bara om att vi är speciellt artiga på Braviken, utan ett rejält handslag innebär också att den som går på skiftet från och med handslaget tar över ansvaret för arbetet.
- Handslaget innebär också en bättre personlig kontakt och i samband med handslaget berättar också den avgående skiftjobbaren om det hänt något speciellt under skiftet eller om någon ny sorts körning är på gång.
Handhälsningen gäller alltså för alla skiftjobbare?
- Ja, men ska sanningen fram kan det kännas konstigt för yngre, nyanställda arbetarna, när vi berättar om traditionen med handhälsning vid varje skiftavlösning, men de kommer ganska snabbt in i den rutinen.
- En rutin som sedan sitter så starkt i ryggmärgen, att vi även handhälsar när vi träffas ute på stan på fritiden.
Skiftarbetaren Tomas Svensk tycker det är en mycket bra tradition:
- Visserligen har vi även en loggbok där vi skriver in allting som inträffar under ett skift, men den personliga kontakten, handslaget och en liten kort muntlig överlämning känns mycket tryggare och bättre.
- Så när man blir van vid den obligatoriska handhälsningen, känns det helt fel om vi någon gång inte skulle handhälsa vid en skiftavgång. Då undrar man genast om någonting är fel.,eller varför han eller hon uppträder så otrevligt och drygt.
- Sedan kan jag lugnt påstå att det råder en väldigt familjär stämning på Braviken, eftersom nästan alla har släktingar som jobbar här bland de 750 anställda, säger Tomas Svensk. Och det är väl en ingrediens som innebär att handhälsandet känns ännu mer naturligt och riktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!