Nu tar pensionärerna saken i egna händer

NORRKÖPING
Nu tar pensionärerna själva upp kampen mot väskryckarna.
- Sätt överfallslarm på väskorna, uppmanar Erland Jonsson, ordförande i Ljura PRO.
Och om inte det räcker tänker de bilda ledsagargrupper som följer med till affären, posten och banken.

– Sätt larm på handväskorna, uppmanar Erland Jonsson, ordförande i Ljura PRO.
FOTO: JANNE FORSBY

– Sätt larm på handväskorna, uppmanar Erland Jonsson, ordförande i Ljura PRO. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-09-27 00:00
Pensionärerna har fått nog. De vill kunna gå ut utan att bli rånade mitt på ljusa dagen.
- Jag känner själv några damer som drabbats av väskryckning, berättar Erland Jonsson. De är både rädda och chockade och har inte vågat gå ut på ett halvår. Vi måste göra något så det får ett slut.
Han demonstrerar överfallslarmet som han tejpat fast på hustrun Göthas handväska. När man rycker ur sprinten ur larmet börjar det tjuta med 140 decibel.
- Jag tror inte att någon springer någon längre sträcka med en väska som tjuter så högt.
Larmet tjuter inte lika högt om det ligger längst ner i väskan. Det bästa är att ha det fastsatt utanpå väskan, i axelremmen till exempel, eller under själva väsklocket. Då skär det ordentligt i öronen.
- Kanske räcker det med det faktum att larmet syns för att tjuven ska bli avskräckt, säger Erland Jonsson.
På senaste PRO-mötet demonstrerade Erland Jonsson larmet för sina medlemmar.
- Vi har sålt många överfallslarm till äldre människor den senaste tiden, säger Martin Wallgren på Clas Ohlson. Förr var det tjejer som köpte larmen, speciellt när våldtäktsmannen härjade i Norrköping. Men nu är det mest pensionärer.

<b>Ingen plånbok i väskan</b>
Erland Jonsson uppmanar alla pensionärer han träffar att inte ha mycket pengar med sig ut.
- Det finns ju de som tar ut hela pensionen och går runt med i handväskan. Jag har förstått att det är svårt att få tanterna att lämna väskan hemma, men de behöver ju ändå inte ha plånboken i väskan.
Den senaste tidens alla väskryckningar verkar ändå ha gjort att alltfler tänker på att inte ha så mycket pengar med sig ut.
- Nu har vi i princip haft en väskryckning om dagen, säger Kim Forsberg, närpolis i Hageby. Och bytet har inte blivit speciellt mycket för rånarna. En hundralapp kanske. En dam hade bara ett par trosor och en bok i väskan.
Polisen tror att det är missbrukare som ligger bakom väskryckningarna.
- De har ett stort behov av pengar och eftersom de inte fått så mycket vid de senaste väskryckningarna måste de försöka igen.
Kim Forsberg tycker överfallslarm på väskan är en bra idé.
- Jag ser inget fel i att folk skyddar sig. Det är inte säkert att larmet skrämmer rånaren att slänga ifrån sig väskan, men det skapar ju uppmärksamhet. Det gör att människor runt omkring uppmärksammar väskryckaren så vi kan få ett bra signalement. Gamla människor som blir utsatta för väskryckning blir så chockade att de inte kan ge något signalement.
Väskryckningarna har hög prioritet hos polisen, som bedriver intensiv spaning. Både fältgruppen och spaningsroteln har många civilklädda poliser ute på stan.
- Allmänheten kan göra som vi gör, säger Kim Forsberg. Hålla ett öga på gamla människor med rullator. Finns det någon som iakttar dem eller följer efter. Så fort man ser något som verkar misstänkt ska man ringa polisen.
Och om någon hittar en bortslängd väska ska den behandlas varsamt så inga bevis förstörs.
- Många lämnar tillbaka väskan till ägaren, säger Kim Forsberg. Gör inte det. Lämna alla upphittade väskor direkt till polisen.
Ljura PRO har ytterligare ett vapen att ta till mot väskryckarna.
- Vi har diskuterat ledsagargrupper, berättar Erland Jonsson. En grupp som pensionärerna kan ringa till när de ska gå till affären eller posten. Väskryckarna ger sig ju på ensamma pensionärer, helst med rullator. Är vi flera törs de inte ge sig på oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om