Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tar landstinget fram en "vit lista"

Just nu arbetar landstingetsb hälso- och sjukvårdsnämnd på nya prioriteringslistor. Men nu handlar det inte om besparingar utan en omfördelning av resurser. Den kallas den vita listan men följden av en omfördelning blir också att något område får mindre resurser.

NORRKÖPING2004-04-22 06:00
- Självklart blir det andra saker som får falla tillbaka men vi baserar prioriteringarna på graderingslistor som tagits fram av sjukvårdsspecialister och distriktsläkare, förklarar Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Omfördelning
Sedan drygt en månad tillbaka behandlar landstingets politiker rangordningslistor från sjukvårdsspecialister och distriktsläkare. Det handlar om kommande prioriteringar, men inte på grund av sparkrav, utan för att omfördela resurserna på ett så bra sätt som möjligt.
- Det är ingen svart lista utan en vit lista, vad som behöver prioriteras upp, förklarar Lena Lundgren.
Men omfördelningar av resurser innebär att någon del inom ett område får mer resurser än ett annat.
- Om något behöver mer resurser så är det ju annat som får mindre, säger Steen Ekdahl, centrumchef för närsjukvården i östra Östergötland.
Men skillnaden mot tidigare prioriteringslistor är att inget denna gång kommer att tas bort från den befintliga sjukvården. Och det är inte heller säkert att det kommer att bli några förändringar förklarar Steen Ekdahl.
Rangordningslistorna som lämnades in i början av april bedöms av landstingspolitikerna för att se om det behövs en omfördelning av resurser.
- Fortfarande finns det grupper vars behov i flera år inte varit tillgodosedda. Om vi bara till en liten del kan bidra till att förbättra situationen för de grupperna så är vi på god väg, säger Lena Lundgren.

Långa köer
Det handlar till exempel om äldre med sammansatta behov, bättre arbetssätt med kommunen men även inom landstinget. Ett område där resurser saknats under en längre tid är det som berör barn med psykisk ohälsa. Köerna till de ungdomspsykiatriska mottagningarna är långa och många som behöver hjälp har inte uppmärksammats vilket innebär att de viktiga insatserna på ett tidigt stadium inte kunnat genomföras.
- Där känns det viktigt att uppmärksamma problemet och kanske omfördela resurserna, förklarar Lena Lundgren.
Den 9 juni tar hälso- och sjukvårdsnämnden ett samlat beslut. Då kommer även uppdrag kopplat till utbudsbegränsningar och ekonomiska förutsättningar att presenteras tillsammans med de prioriteringar som lyfts upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om