Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu täcker han en stor del av Europa

Norrköpingsföretaget Trading House Scandinavia har på tio år vuxit från småföretag till miljonkoncern i textilbranschen. Företaget är nu störst i Norden och tillhör ett av de sex till sju största företagen i Europa inom sitt område. Men för ägaren Peter Hunt har resan bara börjat.

Peter Hunts textilföretag har växt snabbt de senaste åren. Nu satsar han på en ny fabrik i Estland och en ny fabrik i Ryssland.
FOTO: JANNE FORSBY

Peter Hunts textilföretag har växt snabbt de senaste åren. Nu satsar han på en ny fabrik i Estland och en ny fabrik i Ryssland. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-12-15 06:00
1993 åkte Peter Hunt från Norrköping till Estland på en mässa. Hans företag Trading House Scandinavia sålde då sportartiklar och sportkläder.
- Vi blev kontaktade av ett företag som ville att vi skulle sälja deras sovsäckar, säger Peter Hunt. Och det sa vi att vi kunde göra.
Och så knöts kontakten med det Estniska bolaget Wendre i staden Vändra, ett företag som några år senare skulle bli ryggraden i Peter Hunts företagsimperium. Wendre tillverkar bland annat kuddar, täcken, stolsdynor, madrasser och dynor till trädgårdsmöbler. Samarbetet fortsatte med att Peter Hunt började importera textilråvaror från Asien åt företaget. När Wendres finska ägare två år senare ville sälja företaget, köpte Peter Hunt 25 procent av Wendre. 1998 blev han majoritetsägare och förra året tog han helt över verksamheten.
- Idag är det motorn kan man säga, säger Peter Hunt. Det är utan tvekan huvuddelen av koncernens omsättning.

Årets gasell
Wendre står nu för ungefär 70 procent av Trading House Scandinavia-koncernens omsättning. En omsättning som stadigt pekat uppåt.
För tre år sedan var omsättningen 99,7 miljoner kronor. 2002 var den uppe i 262 miljoner kronor, och vinsten blev 48 miljoner kronor. Att omsättningen ökade så mycket berodde bland annat på en jätteorder på 1,1 miljoner täcken från en spansk bankkedja. De "nordiska täckena" användes för att locka nya kunder att öppna konton i banken. 430 långtradare med täcken åkte från Wendres fabrik i Estland till Spanien.
I år har man lyckats hålla omsättningen på ungefär samma nivå utan hjälp av någon spansk bank. Delårsrapporten visade på en omsättning på 153 miljoner kronor för det första halvåret, och en vinst på 20,6 miljoner kronor. Ikea, Lidl, Coop och Ica är några av kunderna.
Nyligen blev företaget utsett till en av Östergötlands gaseller, det vill säga mest snabbväxande företag, av tidningen Dagens Industri. I Estland blev Peter Hunts företag utsett till det tredje mest framgångsrika företaget i landet av en estnisk affärstidning, slagen endast av Vodafone och Tele2. Visst är det kul att få utmärkelser, tycker Peter Hunt, men han tar dem ändå med en nypa salt. Det beror ju helt på vad den som delar ut priset har för urvalskriterier, anser han.
Peter Hunt har själv estniskt påbrå. Hans mor och far kommer från Estland. Båda flydde från Estland under krigsåret 1944. De träffades i Norrköping och blev tillsammans.

Köper svenska företag
Peter Hunts koncern har de senaste åren köpt upp en hel del svenska textilföretag. Björn Sellén i Skene, Bema quilting i Växjö och Bema bedline i Tollarp är några av dem.
- Vår idé har varit att köpa företag som går förhållandevis dåligt och sedan flytta dem till Estland, säger Peter Hunt.
Det är något som fått ta emot stark kritik, framför allt från företrädare för industrifacket. Man flyttar produktionen från Sverige till låglönelandet Estland och slipper samtidigt ta samma ansvar för arbetsmiljön, anser en facklig ombudsman. Men det är en kritik som Peter Hunt har svårt att förstå sig på.
- Det är ett märkligt resonemang att man inte ska flytta industridelar som inte fungerar, säger han. Det måste vara bättre att vi i Sverige sysslar med mer avancerad produktion än att vi gör enkla manuella arbeten som att sy kläder. Vi betalar en lön i Estland som ligger väldigt högt i branschen. Det står en kö med folk som vill vill börja hos oss.
Peter Hunt anser att den svenska textilindustrin var uppdelad i för många företag och verksamheten var för småskalig för att det skulle gå bra. Enligt honom fanns det många företag som gick lite halvdåligt.
- En riktigt stor täckfabrik i Sverige hade kunnat överleva, säger Peter Hunt. Det ser man på Norge, England, Tyskland och Frankrike. Men det var för splittrat i Sverige.

Satsar i Ryssland
Några av de uppköpta svenska företagen har dock fått fortsätta att verka i Sverige. Men det handlar då oftast om delar av den tidigare verksamheten. Till exempel får de 20 anställda på Bema quilting vara kvar, medan 40 av 60 arbeten försvinner från Björn Sellén. Bema bedline läggs ner i början av nästa år.
Idag har koncernens drygt 500 anställda, de flesta arbetar i Estland. Omkring 475 är anställda på Wendre.
Koncernen är nu störst i norden och ett av de sex till sju största företagen inom sitt område i Europa.
Siktet är inställt på att bli ännu större. Nu ska en textilfabriksanläggning på 20.000 kvadratmeter byggas i estniska Pärnu.
Våren 2005 är det tänkt att produktionen ska vara igång. Företaget satsar även på att etablera sig på den ryska marknaden. Till sommaren öppnar en ny textilfabrik i Sankt Petersburg med 40 till 50 anställda.
- Kan vi bli bland de fem största i Europa kommer vi att kunna hänga kvar i decennier, säger Peter Hunt.
Dessutom har koncernen köpt 51 procent av aktierna i Strand Hotell i Pärnu. Det är Estlands största hotell utanför huvudstaden Tallin.
- Jag törs inte säga var resan slutar, säger Peter Hunt. Men vi måste nog växa lite till. Då blir vi nog en spelare att räkna med för lång tid framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om