Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu strejkar byggjobbarna

NORRKÖPING
Omkring 120 byggnadsarbetare i Norrköping strejkade på måndagen.
- Vi var på alla uttagna arbetsplatser och informerade klockan 6.45 på morgonen, säger ombudsman Jan-Erik Karlsson på byggnian.
- Jag trodde verkligen inte på strejk, säger Daniel Larsson som gick strejkvakt på en av Skanskas arbetsplatser i Navestad på måndagen.

Daniel Larsson hade ett pass som strejkvakt på en av Skanskas arbetsplatser i Navestad på måndagen. Han kunde ta skydd mot regnet i sin egen bil strategiskt placerad vid infarten till området.	
FOTO: JANNE FORSBY

Daniel Larsson hade ett pass som strejkvakt på en av Skanskas arbetsplatser i Navestad på måndagen. Han kunde ta skydd mot regnet i sin egen bil strategiskt placerad vid infarten till området. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-04-24 00:00
Larsson trodde det skulle ordna sig i sista stund, att man skulle komma överens.
Strejken handlar om ackordet som betalas ut var fjortonde dag. Avstämningen sker först efter tolv veckor. Byggnads anser skillnaden mellan preliminär och slutlig inkomst är för stor.
- Det är på ackordet vi kan tjäna något här i Norrköping, säger Larsson där han står på bygget i ösregnet.

<b>Jobb pågår </b>
Nu är han inte ensam på arbetsplatsen, alla andra entreprenörer jobbar på för fullt. Det finns också några från Skanska som inte är uttagna att strejka.
- Snart kan underentreprenörerna och våra egna inte fortsätta, säger Larsson. De är beroende av vårt jobb och om en tid tar det stopp.
Om det blir väldigt dåligt väder och presenningarna på taket blåser upp kan de inte rättas till. Det är de strejkandes uppgift att lägga på skyddet på taket.
- Det kan väl tänkas att Skanska begär dispens för det jobbet, det kan äventyra hela bygget om vatten kommer in i huset, menar Larsson.

<B>Förberett</B>
Redan tidigare hade strejkvakter tagits ut första dagen. Larsson är ledig i morgon om strejken fortsätter. Varje vakt tar tre timmar och nytt schema för tisdagen och framåt i veckan ordnades på måndagen.
- Det gick bra med informationen på morgonen, säger Jan-Erik Karlsson. Alla gick ut direkt.
Tidigt på förmiddagen hade 100 av de 120 strejkande varit på avdelningen och hämtat sina röda konfliktkort.
- Kortet är nödvändigt för att vi ska kunna lämna konfliktersättning, säger Karlsson.
Anvisningarna från Byggnads på måndagen var att alla skulle åka till sina arbetsplatser på morgonen för att få information från sin egen avdelning. Nästa uppgift var att åka till avdelningen för att registrera sig och få konfliktkortet. Detta ska lämnas på avdelningen på fredag om strejken fortsätter då.

<b>Här strejkas</b>
I hela landet strejkar 4 000 byggnadsarbetare på 242 arbetsplatser. I Östergötland har cirka 380 byggnadsarbetare på 33 arbetsplatser gått i strejk. Åtta av arbetsplatserna finns i Norrköping, de övriga inom avdelning 35 i Linköping.
Strejkbyggen inom byggnians område:
Skanska, kvarteret Ringdansen, Guldringen 90 (där jobbar strejkvakten Daniel Larsson), cirka tolv berörda.
Skanska, kvarteret Diamanten, Guldringen 26, cirka 50 berörda, en av de större uttagna arbetsplatserna i landet.
NCC, kvarteret Ringdansen, Guldringen 21, cirka 18 berörda.
Peab, kvarteret Gamla vattentornet, Kneippen, cirka nio berörda.
Peab, kvarteret Vattnet, Nya Rådstugugatan 28, cirka 18 berörda.
Peab, kvarteret Sörgården, Hagebygatan, cirka sju berörda.
Peab, kvarteret Motorn, Lindövägen 5, cirka fem berörda.
Sefab, kvarteret Boden, Renstiernagatan 50, cirka åtta berörda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om