Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu startar den stora körfestivalen: "Glada vara här"

I dag drar den stora körfestivalen European Choir Games i gång i Norrköping. Under höstlovet kommer staden att sjuda av sång och musik.

Glada över att vara i gång i Norrköping. Günther Titsch, president för Interkultur som arrangerar evenemanget, och Norrköpings kommuns projektledare Viveca Valgren.

Glada över att vara i gång i Norrköping. Günther Titsch, president för Interkultur som arrangerar evenemanget, och Norrköpings kommuns projektledare Viveca Valgren.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-10-28 09:30

Allsång, parad genom stadens gator, konserter och workshops. Den 28 oktober till 5 november kommer Norrköping att fyllas med musik under European Choir Games. 

Under de här dagarna kan man uppleva körsång i världsklass. Det är en av Europas största körtävlingar som kommit till Norrköping. Det skulle varit 2 000 deltagare, men visumproblem har reducerat det till mellan 1 600 och 1 700 deltagare, från 26 länder. Totalt deltar 60 körer. Deltagarna kommer till stan i två omgångar.

Körsångarna gör upp om titlarna i European Championship och Grand Prix of Nations. Det tävlas i tio olika kategorier, allt från barnkör och gospel till kammarkör, folkmusik, jazz, pop och show.

undefined
Fred Sjöberg, konstnärlig ledare vid Interkultur. Körfestivalen har nästan 1 700 deltagare från 26 länder, berättar han. Deltagarna kommer till stan i två omgångar.

Projektledare Viveca Valgren från Norrköpings kommun har förberett för festivalens ankomst i över ett års tid. På fredagen hölls en pressträff i Louis De Geer där också den stora öppningsceremonin hålls.

– Vi är väldigt stolta över att ni låter oss vara värdstad, sa Viveca Valgren som välkomnar alla som kommer till Norrköping för att tävla och delta i sångglädjen.

undefined
Utanför Louis De Geer.

Det kommer att vara flera gratisevent under veckan, som tävlingarna och vänskapskonserter, medan andra konserter kräver biljetter. Den 2 november blir det en parad från Tyska torget.

Tävlingsarenorna är, förutom De Geerhallen, Flygeln, Hörsalen och Hedvigs kyrka. 

– Vi är glada över att vara gäster här i Norrköping, sa Günther Titsch, president för Interkultur som arrangerar evenemanget.

Körfestivalen som hölls i Göteborg 2019, innan pandemin, var större, men Titsch hoppas att festivalen i Norrköping blir minst lika bra. Det är viktigt i dessa tider att människor möts, menar han. Han tycker att Norrköping är en förebild som en industristad som förvandlats till en kulturstad. En stad som visar hur viktigt kultur är och som av Unesco antogs som musikstad 2017.

Den officiella körsången, "Voices of the World", om hur musik är viktig, för fred och att föra människor samman, är skriven av Millie Leandersson, elev på De Geergymnasiet.

undefined
Åke Wintenby och Per-Åke Jonsson från Marmorbruksmuseet i Kolmården. Det är Per-Åke som tillverkat medaljerna till körfestivalen.

Tävlingsmedaljerna har en lokal förankring, tillverkade i grön Kolmårdsmarmor med ett medaljband med en värmesensor utvecklad av forskningsinstitutet Rise, Research institutes of Sweden, i Norrköping. Bandet ändrar färg när man tar i det.

undefined
David Nilsson från forskningsinstitutet RISE, Research institutes of Sweden, i Norrköping, med medaljbandet som ändrar färg av värmen när någon tar på det.

Tanken är en kombination av historia, den unika Kolmårdsmarmorn som pryder Stockholms slott och operan i Paris, och ny teknik. Norrköping är en hubb för tryckt och organisk elektronik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!