Nu slår Ericsson igen ? för gott
NORRKÖPINGEricsson är snart historia i Norrköping. Igår varslades de 120 anställda på Ericsson Process & Application Consulting (E-pac) om uppsägning. Personalen fick beskedet igår förmiddag. Det togs emot med bestörtning. Nedskärningar hade man väntat, men inte total nedläggning.
Tommy Göransson är en av dem som tvingas sluta när Ericsson lägger ner den sista delen av sin verksamhet i Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det är ett led i besparingsprogrammet, sa han.
1200 av 4000 jobb ska bort inom den sektor E-pac arbetar. 700 i Sverige, varav 120 i Norrköping.
- Mycket få kan erbjudas jobb inom Ericsson-koncernen, sa Leinar.
Däremot lovade han att företaget ska hjälpa till med att hitta andra lösningar för den personal som nu sägs upp.
<b>Ta bort kostnader</b>
- Det handlar helt och hållet om att ta bort kostnader. En del av arbetsuppgifterna i Norrköping försvinner under året. Sedan återstår bara supportdelen och eftersom vi inte har någon annan verksamhet i Norrköping så är det inte motiverat att ha kvar supportdelen här, sa Leinar.
- Mycket sorgligt, säger Sven Hällbom, ordförande för CF-klubben (24 civilingenjörer) på företaget.
- Vi hade väntat att det skulle bli nedskärningar men absolut inte en total nedläggning. Kanske 20-30 färre men inte detta.
Norrköpingsföretaget är inriktat på SAP-systemet som är ett supportsystem inom andra verksamheter på Ericsson, exempelvis personaladministrationen.
Det är ett världsspritt system, men företaget i Norrköping jobbar numera helt internt inom koncernen.
- Därför är det inte bara ett problem för de anställda. Företaget tar en stor risk som gör sig av med en massa spetskompetens på just SAP-systemet, säger Sven Hällbom.
- Jag vet inte hur de tänker klara supporten på systemet framöver. Om vi ska lära upp nytt folk eller hur det är tänkt.
<b>Roligaste åren</b>
Många av de anställda är etablerade i Norrköping sedan många år. En hel del, kanske hälften, har följt med till vad som då hette Ericsson Data från andra Ericsson-enheter, bl a Ingelsta.
- Att vara med och bygga upp det här företaget har varit de roligaste åren i mitt yrkesliv. Det är sorgligt att behöva sluta så här, säger Sven Hällbom.
- Visst måste man anpassa kostnaderna till verksamheten men ingen hade väntat etta.
<b>Bestörtning</b>
Jan Fahlgren är ordförande i SIF-klubben på företaget. Han har jobbat på Ericsson sedan 1971.
- Den första känslan är bestörtning. Vi visste att det skulle komma besked om personalminskningar, kanske med en tredjedel.
- Ingen trodde att de skulle stänga helt.
- Tidigare hade vi ungefär 30 procent externa kunder. Sedan beslutades det att vi skulle inrikta oss helt på att jobba internt inom Ericsson-koncernen. Man har varit mer intresserad av kostnaderna än av att sälja våra tjänster.
- Det finns stort intresse bland våra anställda för att också gå utanför koncernen och erbjuda våra tjänster, säger Jan Fahlgren.
- Det är stor brist på SAP-konsulter så vår kompetens behövs.
En av dem som nu drabbas är Tommy Göransson, civilekonom med familj i Norrköping.
<B>Helt omtumlande</B>
- Vi fick beskedet vid 11-tiden. Det blev helt omtumlande, vi hade inte väntat oss detta. En del gick hem, andra samlas för att diskutera det som hänt.
- Vi visste ju att något skulle hända men inte att det skulle bli så omfattande. Många har varit på Ericsson länge och är luttrade.
- Hur det ska bli i framtiden har man nog inte hunnit fundera så mycket på, säger Tommy Göransson.
- Det känns mycket märkligt att Ericsson lämnar Norrköping för gott, säger kommunalrådet Rita Eklund efter beskedet.
- Självklart är det viktigt att Ericsson tar sitt ansvar och hjälper sina anställda att hitta nya möjligheter.
Det lilla Ericsson-företaget 4 GHI med 10 anställda berörs inte av varslet. Företaget sysslar med företagsmodeller för målstyrning. Där förs diskussioner med de anställda om ett övertagande.
Därmed finns inte Ericsson längre i Norrköping.