Nu skördas våra kära gubbar
NORRKÖPINGLugn, Det finns jordgubbar från Norrköping till midsommar. Folkbladet har besökt Ringstad gård där efterlängtade, röda och söta gubbar nu plockas.
Bengt Axelsson och plockaren Wiesiek Malczewski radar upp kartongerna med nyplockade jordgubbar som doftar ljuvligt. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Ett tiotal jordgubbsplockare arbetar i växthuset med ungefär 45.000 plantor. De flesta kommer från Polen och stannar från maj till augusti. Under en säsong plockar de tillsammans cirka 200.000 liter.
Jordgubbar som växt utomhus i Östergötland brukar bli färdiga till midsommar. Men i år har det varit för kallt och vi får nöja oss med växthusodlade jordgubbar.
<b>Kraftigare i smaken</b>
De som växer utomhus blir kraftigare i smaken. Men växthusgubbarna är goda i år eftersom de har vuxit långsamt, berättar Bengt Axelsson. Och han ska väl veta, som har odlat jordgubbar i 18 år. Växer de snabbt så blir de lite blötare och smakar mindre.
Sorten gör förstås också att smaken varierar. En av Bengts favoriter är den söta korona, som han helst äter med mjölk och socker. Olika sorter är olika känsliga. Men nattfrost orsakar alltid problem för odlarna.
<b>Fiberräv</b>
Är det risk för frost så täcks alla plantor omsorgsfullt med fiberväv, annars kan blommarna frysa sönder och då bildas inga jordgubbar.
Hur blir det då lokalt odlad färskpotatis till midsommar? Det ser sämre ut, eftersom det endast finns små partier. Bertil Bjelkenstedt från Lida gård i Norrköping räknar med att sälja några ton vid sitt stånd i Eneby. Men det kommer att finnas färskpotatis från Blekinge och Skåne i butikerna, enligt Magnus Rudestam, potatisgrossist i Jönköping. Priset kommer att ligga runt 4-10 kronor, alltså något högre än normalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!