Nu ska socialdemokraterna visa att valet är viktigt för östgötarnas vardag
Den 13 juni är det val till EU-parlamentet. Socialdemokraterna i Östergötland har redan påbörjat sitt kampanjarbete. De har gjort ett eget östgötaprogram. - Vi vill visa att EU påverkar vardagen för östgötarna, säger Göran Färm, EU-parlamentariker och länets enda kandidat på s-listan.
Johan Löfstrand ska locka svenskarna till valurnorna den 13 juni. Han är socialdemokraternas kampanjledare i Östergötland. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Tanken är att fokusera på de politiska frågorna och få bort ja- och nej-perspektivet, säger Göran Färm.
Socialdemokraterna lanserar EU-valet som ett val mellan höger och vänster.
- Alla partier är överens om att vi ska tillhöra EU, säger Göran Färm. Frågan nu är hur EU ska utvecklas och hur vi konkret kan ha nytta av EU. I dag dominerar högern i Europaparlamentet. Det måste vi förändra.
Östergötland hetast
Göran Färm har varit EU-parlamentariker sedan 1999 och säger sig hela tiden ha arbetat med Östergötlands bästa för ögonen.
- Det viktigaste jag gjort var när jag ansvarade för EU:s budget och såg till att vi klarade utvidgningen. Därmed hamnade Östergötland mitt i centrum för den mest spännande utvecklingen. Baltikum och Polen är det hetaste tillväxtområdet och där har vi tidigt varit med och skapat kontakter, bland annat genom Östsams arbete.
Just nu är både Östgötaprogrammet och socialdemokraternas centrala program ute på remiss. I april ska båda klubbas igenom. Miljön och sociala förhållanden är två viktiga punkter.
- Vi har bra miljöregler i Sverige, säger Göran Färm. Men de stora utsläppen som drabbar oss här i Östergötland kommer från andra länder, till exempel Polen och Baltikum. Därför är det viktigt att jobba med miljöfrågorna. Det är också viktigt att jobba för att det inte sker någon löne- eller skattedumpning i de nya medlemsländerna. Vi vill jobba för att höja standarden i de länderna.
Johan Löfstrand är kampanjledare för socialdemokraterna i Östergötland. Hans målsättning är att få mer än 50 procent av svenskarna att rösta i valet. Förra valet 1998 låg valdeltagandet på 38 procent.
- Nu arbetar vi mest internt. Under maj trappar vi upp och sedan blir det hårdkörning de sista två, tre veckorna.
Socialdemokraterna har lärt sig sin läxa av den utdragna EMU-kampanjen.
- Vi orkar inte uppbåda så mycket kraft en gång till. Inte väljarna heller.