Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska polisen gå på krogen

Räkna med att se polisen betydligt oftare på krogen framöver. I arbetet med att få ner krogvåldet har turen nu kommit till polisernas tillsyn.  - Det ska bli en naturlig del av polisens arbete att synas inne på nöjesställen, säger Lars-Ove Jonsson på polisens rättsgrupp i Norrköping.

NORRKÖPING2008-10-01 03:00
När såg du senast en polis i uniform inne på krogen (om det nu inte var för att ta reda ut ett bråk)? Lars-Ove Jonsson erkänner också att den synen varit sällsynt hittills. Men nu ska det bli ändring. I ett första steg utbildas just i dag 160 närpoliser från hela länet i konsten att utöva tillsyn på krogarnas alkoholservering. Och då duger det förstås inte med att stå utanför. Polisen måste gå in på krogen och spana. Lagen säger nämligen att krögaren inte får servera alkohol till allt för berusade personer eller till de som är under 18 år. Syftet är att få bukt med krogvåldet. För ju fullare folk är, desto lättare blir det bråk. Det vet förstås polisen om, men frågan är hur en utbildningsdag ska få polisen att oftare gå på krogen. - En del känner att det är svårt att hinna med det här i dag. Men många saknar också kunskap i vilka befogenheter de har när de är inne på en krog, säger Lars-Ove Jonsson. Hemligt eller öppet Utbildningen ska därför bli ett stöd för den enskilde polisen. Bland annat gås alkohollagen igenom och polisen får konkreta råd i hur man går till väga i tillsynen av serveringarna. En särskild handbok för tillsynen har tagits fram och ska vara ett stöd för polisen. - Efter utbildningen ska det bli naturligt för polisen att stanna till och gå in på krogen, säger Lars-Ove Jonsson. Besöken kan både bli planerade i förväg eller när polisen har lite tid över på sitt kvälls- eller nattpass. Och det kommer att ske såväl i uniform eller som hemlig spaning. - I det senare fallet måste ju polisen betala entré och kanske äta en matbit samtidigt som man observerar vad som sker inne på krogen, säger Lars-Ove Jonsson. FÖ: Tror du att krogpersonalen kan uppleva det som en obehaglig övervakning av deras arbete när polisen kommer? - Ja, då får de väl tycka det. Men jag tror att krogpersonalen också kan se våra besök som ett stöd i sitt arbete med att servera alkohol på ett ansvarsfullt sätt. "Det finns mer att göra" Arbetet med att minska krogvåldet har pågått en längre tid. Såväl krögarna själva som kommunerna i länet har genom samarbete och utbildning kommit en bit på vägen för att minska våldet på krogen. Även polisen har redan tidigare varit med i arbetet, men då med fokus på vad som händer utanför krogen. Mattias Bly på länsstyrelsen är projektledare för arbetet mot krogvåldet: - Vi ser ju att det finns mer att göra. Det behövs en intensivare tillsyn. I dag är det sällsynt att återkalla serveringstillstånd på grund av brister i ordning och nykterhet. Oftast dras ju tillstånden in på grund av ekonomiska oegentligheter. Förutom de 160 poliserna ska också länets alkoholhandläggare få samma utbildning, som för övrigt sker i dag i Linköping. I vår blir det en andra utbildningsdag, då för länets ordningspolis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om