Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska nya svenskar få lära sig trafikvett

Nu startar ett trafiksäkerhetsprojekt riktat mot invandrare i bland annat Östergötland.
- Det är en utsatt grupp i trafiken som vi måste satsa på, säger Cege Sjöström på NTF i Linköping.

NORRKÖPING2005-09-17 06:00
Invandrare från Mellanöstern och Nordafrika löper tre gånger större risk att råka ut för olyckor i trafiken än infödda svenskar. Det visar forskning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Erfarenheter från NTF:s arbete visar också att att användningen av bilbälte, cykelhjälm och bilbarnstolar är lägre i invandrartäta områden.
- Det handlar inte om kultur eller religion, utan om utbildning och information. Regler, lagar och skyltar skiljer sig åt. Men invandrargrupper glöms ofta bort när man tar fram informationsmaterial, säger Cege Sjöström.
Det nya projektet kallas Nya svenskar i trafiken, NIT, och startar i åtta län, bland annat Östergötland. Bakom NIT står Kvinnliga bilkåren, NTF, motororganisationen FMK.
- Det är jättebra att NIT startar, det gör att många organisationer drar i frågan från flera håll, säger Cege Sjöström.
Bland annat arbetar man för att föra in trafiksäkerhetsundervisning som en obligatorisk del inom utbildningen i svenska för invandrare, ett introduktionsprogram för de som fått uppehållstillstånd.
I Östergötland har NTF även tidigare arbetat särskilt mot invandrargrupper i studiecirklar i samarbete med studieförbund. I våras ordnades även informationsdagar för Sfi-klasser med ett antal stationer om t ex alkolås, cykelhjälm och barn i bil. Detta kommer arrangeras även i höst.
Nya svenskar i trafiken startade som ett pilotprojekt i fd Skaraborgs län, där cirka 600 nya svenskar deltog. I år påbörjas trafiksäkerhetsprojektet i Jönköpings, Västra Götalands, Kalmar, Södermanlands län, Östergötland, Västerbottens, Dalarnas och Västmanlands län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om