Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska landstinget spara

LINKÖPING
Landstinget i Östergötland kommer att få underskott på nästan 200 miljoner kronor 2002. Men ledningen vill trots det inte ta bort verksamhet eller säga upp personal.
- Men generellt måste de flesta verksamheterna skära ned med 1,5 procent nästa år, säger Paul Håkansson (s), landstingsstyrelsens ordförande.

Norrköping2002-10-18 00:00
Redan förra året visade landstinget i Östergötland ett underskott på åtta miljoner kronor. Men den här gången ser siffrorna betydligt värre ut.
- Alla verksamheter måste solidariskt vara med och skära ner kostnaderna under nästa år, säger landstingsdirektör Arne Johansson, i ett pressmeddelande.
Landstinget får enligt lag inte gå med underskott två år i rad. Ett minusår måste följas av ett plusår och då allt redan är intecknat för 2003 och resultatet för nästa år pekar mot minus 150 miljoner kronor måste det sparas.
Ledningen har bestämt sig för att behålla den hälso- och sjukvård som finns i dag. Vissa satsningar måste göras så att patienter får vård snabbare och landstinget måste också ha ett litet kapital för att kunna investera och klara oförutsedda utgifter.
- Lösningen blir att vi delar på bördan. Först görs reduceringar i centrala projekt som till exempel IT-satsningar, fastighetsinvesteringar och forskning och utveckling, säger ekonomidirektör Åke Rosandher, i en kommentar.
50 miljoner kronor räknar landstinget genom dessa åtgärder.

<b>Större börda</b>
- 100 miljoner kronor sparas genom att ett sparbeting läggs på 1,5 procent för de flesta verksamheter. De som inte arbetar med direkt patientverksamhet kommer att få dra en större börda, säger Paul Håkansson.
Landstingets ledning kommer även att se över kostnaderna för sjukresor och utomlänsvård, alltså östgötar som får sjukvård i andra landsting.
Underskottet i landstinget beror främst på att mera sjukvård kostat mer än beräknat. Dessutom har kostnaderna blivit högre vid problemcentrumen vid Universitetssjukhuset i Linköping än budgeterat och så har nedgången på börsen drabbat landstinget.
- Men det handlar inte om att vi har spekulerat bort landstingets pengar på börsen utan främst om att allt fler behöver vård och då blir utgifterna större, säger Paul Håkansson.
- Skulle börsen gå bra nästa år kan vi inte automatiskt få mer pengar till verksamheten, säger han vidare.
Förslagen till åtgärder kommer att behandlas på landstingsstyrelsen i oktober och i fullmäktige i november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!