Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska kommunen granska sig själv

Norrköpings kommun startar nu en egen granskning. Detta till följd av Folkbladets avslöjande om tekniska kontorets chefer som umgåtts privat med konsulter de anlitat utan upphandling.

NORRKÖPING2013-01-23 15:15

Folkbladet har de senaste dagarna berättat om hur kommunen i flera år köpt tjänster av organisationskonsulterna Takeback och Projektkvalitet för flera miljoner kronor utan att göra någon upphandling. Och om hur tekniska kontorets ledningsgrupp lät sig bjudas på spritfest av konsulterna i den W:6-loge där de båda är medlemmar.

"Allvarligt"

Håkan Liljeblad (S) ordförande i tekniska nämnden ser allvarligt på uppgifterna som kommit fram.

- Vi kommer så fort som möjligt starta en granskning. Det här är allvarligt, och vi måste göra en ordentlig genomlysning av vad som skett, säger Håkan Liljeblad som i tisdags gav i uppdrag åt kommundirektören Åsa Byman Falck att besluta om kommunens egna revisorer ska hålla i granskningen eller om man ska ta hjälp av en extern revisionsbyrå.

"Ställde frågor"

Redan i måndags hade kommunstyrelsen möte med tekniska kontorets chef Leif Lindberg.

- Vi ställde frågor till honom med anledning av era artiklar. Men när jag sedan läste vad som stod i Folkbladet i dag (läs igår) så blir det ännu viktigare att vi granskar detta ordentligt och tar hjälp av någon utanför organisationen, säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt Lars Stjernkvist kommer man granska den uteblivna upphandlingen, men också misstankarna om jäv och muta.

Bristande kontrollsystem

Lars Stjernkvist säger att kommunen vidtagit flera strukturella åtgärder sedan skandalen med Källvindsskolan för några år sedan, och att de skärpt riktlinjerna.

Att kommunala tjänstemän ändå fortsätter att bryta mot upphandlingslagen, och att fyra fall uppdagats bara det senaste året tror han beror på en kombination av bristande kunskap hos de anställda och ett kontrollsystem som fungerar.

- Vi behöver ett system som säger "ping" när vi närmar oss upphandlingsgränsen. Just i det här fallet ställer jag samma frågor som du, men jag kan inte svara innan vi gjort en rejäl granskning av vad som skett, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om