Nu ska fogden bli mer hjälpsam
För många ter sig Kronofogdemyndigheten som en negativ myndighet. En myndighet de flesta försöker smita ifrån oavsett om de har skulder eller inte. - Det förknippas nästan med något kriminellt att ha skulder och att komma till oss, förklarar Hans Ryberg, enhetschef på Kronofogdemyndigheten i Norrköping. Men nu vill man förändra sin image och få fram ett mer förebyggande arbete.
Hans Ryberg, enhetschef på kronofogdemyndigheten i Norrköping vill ändra myndighetens image. - Vi måste bli mer som en hjälpande organisation än något negativt för människor, förklarar han. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Många som hamnar hos oss är vanliga människor som av flera orsaker hamnar i en ond cirkel, konstaterar han.
Förändring
Kronofogdemyndigheten är en myndighet under förändring. Efter årsskiftet kommer den troligen att bli en egen myndighet och inte sortera under Riksskatteverket som idag. Dessutom har de olika myndigheterna utökat samarbetet inom kommunen.
- Senast igår morse var socialtjänsten här. Det behövs mer samarbete både för att få fram en helhetsbild för att kunna reda ut en persons skulder men också för att tolka alla de regler som finns.
Samarbete mellan olika myndigheter i Norrköpings kommun har pågått i drygt ett år men Hans Ryberg skulle gärna se att samarbetet utökas ytterligare. Både för att undvika att personer slussas mellan de olika myndigheterna men också för att kunna reda ut vad som är grundproblemet för en person hos Kronofogdemyndigheten.
- Idag är ett förknippande med kronofogdemyndigheten så negativt laddat, så tabubelagt och jag vill ändra på den inställningen. Det allra bästa vore om personer uppsökte oss själva för att få råd eller hjälp innan vi blir inkopplade. Idag blir vi den sista instansen som kommer in men det borde inte vara så, förklarar han och ser helst att myndighetens uppdrag utökas till att även innebära råd och stöd.
Evighetsproblem
Det förebyggande arbetet är främst för att förhindra att personer faller in i en skuldsituation. Ett led i det förebyggande arbetet var öppet hus som hölls för första gången igår. Det förebyggande är viktigt därför att många personer som kommer till myndigheten ofta blir kvar, det blir en evighetskarusell. Därför vill man arbeta extra med de som kommer in för första gången. En speciell avdelning under Kronofogdemyndigheten har under den senaste tiden besökt kontakter till asylsökande, invandrargrupper och information på skolor. Och för att få tag i de nya arbetar man aktivt med det nya projektet Uppsökarna inom kommunen. Genom samarbetet kommer man åt de som annars kan vara svåra att få tag på. Hans Ryberg beskriver ett vanligt fenomen hos många svenskar.
Finansfobi
- Man skjuter på inbetalningsdagen så länge som möjligt och för vissa går det så långt att när det kommer till Kronofogdemyndigheten så öppnar de inte breven. Det kallas finansfobi, förklarar han.
För att komma åt dessa arbetar Kronofogdemyndigheten i Norrköping med att besöka de man inte får kontakt med via telefon.
Den för många hemska bostadsförrättningen där man tittar på tillgångar i hemmet är i praktiken ofta ett sätt att skapa kontakt. Man vill i Norrköping inte heller arbeta på ett sätt där man styr upp hela personen tillgångar. De löneexekutionsregler som gäller idag innebär att Kronofogdemyndigheten drar av så mycket på personens lön som går och personen måste be om pengar till extra kostnader som uppstår. Det ger inget utrymme för eget initiativ till att reda upp skuldsituationen menar Hans Ryberg.
- Det måste löna sig att reda upp sin situation och man måste kunna få utrymme för det. Just nu arbetar vi för en ändring av de här reglerna, berättar han.