Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska diskrimineringen kartläggas

Byrån mot diskriminering i Norrköping genomför en unik och omfattande undersökning i Norrköping. Det blir den första av sitt slag. Enkäten skickas ut via Statistiska Centralbyrån, SCB, och finansieras av Integrationsverket.
- Vi vill uppmuntra människor att våga göra en anmälan om de blir utsatta, säger Eva Lips, ordförande i Byrån mot diskriminering.

NORRKÖPING2004-02-04 06:00
I dagarna kommer 1000 slumpmässigt valda utrikesfödda personer - hälften män och hälften kvinnor - som är folkbokförda i Norrköping få enkäten utskickad. Samtliga är 18-65 år, har varit folkbokförda i Sverige minst fem år och har sitt ursprung från samtliga världsdelar.
De blir ombedda att svara på 24 frågor som handlar om alla former av diskriminering, kön, etnicitet, funktionshinder och sexuell läggning.
Här är några av dem:
+ Anser du att ditt nuvarande arbete motsvarar din kompetens?
+ Om du blivit nekad ett arbete, vad anser du att det berodde på?
+ Anser du att att fått lika bra service av arbetsförmedlingen som de som är födda i Sverige?
+ Gör kommunen tillräckligt för att motverka diskriminering?
+ Känner du till att det finns lagar mot diskriminering?

Vågar inte anmäla
I första hand vill Byrån få svar på huruvida det förekommer diskriminering, i så fall i vilken omfattning den finns och diskrimineringens karakatär.
Syftet med enkäten?
- Många skäms och är rädda för att bli av med sina jobb, vågar inte anmäla stora arbetsgivare som till exempel kommunen. Vill också bli synligare, trots att vi funnits i fyra år vet inte många om att vi finns till, säger Eva Lips om byrån vars huvuduppgift alltså är att återupprätta de diskriminerade och stödja dem vid en anmälan.

Bara fyra procent anmäler
Enligt DO, ombudsmannen för etnisk diskriminering, anmäler endast fyra procent av de som känner sig utsatta detta. Anmälningar kommer också till HomO (ombudsmannen mot diskriminering av sexuell läggning), JämO (Jämställdshetsombudsmannen) och HO (Handikappombudsmannen).
Initiativet till enkäten kommer från en statsvetare i Umeå, Jabar Amin. Där har undersökningen redan genomförts. Nu väntar Norrköping, Stockholm och Göteborg. Totalt kostar den 400.000 kronor.
- Jag tror på ett bättre resultat i Norrköping än i storstäderna. Här blir 1000 personer en rätt stor andel av befolkningen, poängterar Eva Lips.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om