Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska deras gunga kollas

Konsumentverket slår nu larm om den farliga gunga som orsakade en tvåårig flickas död.
Liknande gungor finns på förskolor och en lekplats i Norrköpings kommun.
- Vi ska kontrollera dem, säger Johan Lewander, landskapsingenjör på Tekniska kontoret.

Gunga av modellen Fågelflock, som enligt Konsumentverket har ett inbyggt fel i konstruktionen.
Foto: Scanpix

Gunga av modellen Fågelflock, som enligt Konsumentverket har ett inbyggt fel i konstruktionen. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-10-15 06:00
Den tragiska dödsolyckan inträffade i början av september på en förskola i Frändefors utanför Vänersborg. Flickan föll av gungan och slog huvudet i fotstödet, en stålstång. Hon slog sig så illa att hon senare avled.
- Det finns inbyggda risker med den här typen av gunga. Barnen kan falla i gungans öppningar mellan plattformen och sitsen, säger Jan Sjögren, chef för barnsäkerhetsarbetet på Konsumentverket.
Därför kräver nu Konsumentverket av företaget att samtliga gungor omkonstrueras så snart som möjligt. Innan det sker vill myndigheten att gungorna av modellen "Fågelflock" förses med varningstext.

Sålts i 25 år
Gungan som är godkänd enligt EU-normen är tillverkad av företaget Kompan. Gungan har sålts sedan 1980 och hur många som finns i landet är oklart. Men säkert är att 109 gungor av modellen har sålts sedan 1999.
- Östergötland tillhör inte våra starkaste fästen, men under den här perioden har minst tre gungor gått till länet, ett par i Linköping och en i Mjölby, säger Erik Dahlberg, försäljningschef vid Kompan.

Agerade snabbt
Norrköpings kommun agerade genast och gick igenom sin databas med uppgifter om alla lekredskap.
- Den gungan finns inte på en enda lekplats, men vi har en liknande gunga i Ljunga och den ska kontrolleras noggrant i nästa vecka, säger Johan Lewander, landskapsingenjör på Tekniska kontoret.
Konsumentverket uppmanar också företag som tillverkar liknande lekredskap att "vidta lämpliga åtgärder" för att höja säkerheten.

"Finns värre saker"
Även förskolor i Norrköping har liknande fjädergungleksaker, enligt Stadspartner som utför lekplatsbesiktningar åt kommunen.
- Men jag kan inte förstå hur man kan slå sig på dem, säger kvalitetskontrollant Jonny Carlsson. Säkerhetsriskerna borde i så fall vara större med lekplatser som läggs på ställen med naturliga berg. Det förundras man över.
Fastighetsägarna Ståhls och Lundbergs har inte lekredskap av den modell som Konsumentverket varnar för.
- Som tur är har vi inte det. Men vi ser över säkerheten på våra lekplatser, för vi har en del äldre lekredskap, säger Anna Rikardson på Ståhls.
Erik Dahlberg vid Kompan kan ännu inte uttala sig om hur företaget ska agera.
- Vi vill först ta del av utredningen så att åtgärderna blir rätt. När vi har alla fakta bestämmer vi vad vi ska göra. Givetvis är det högprioriterat, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om