Nu ska de leva belgiskt familjeliv

NORRKÖPING
På lördag åker elva elever från Kungsgårdsgymnasiet till Belgien.
Det är ett led i skolans satsning på internationellt utbyte.
I en vecka ska de gå i belgisk skola och leva i en belgisk familj.
- Det ska bli jätteroligt att få bo hemma hos en familj, säger Anna Skoog, en av eleverna.

Några av eleverna, som i en vecka ska leva belgiskt familjeliv, tillsammans med sina lärare Staffan Johansson och Sone Theander. Rektor Anita Sjöström stannar hemma.  
FOTO: ROBERT SVENSSON

Några av eleverna, som i en vecka ska leva belgiskt familjeliv, tillsammans med sina lärare Staffan Johansson och Sone Theander. Rektor Anita Sjöström stannar hemma. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-09-20 00:00
Programmet är späckat för eleverna och de båda idrottslärarna Sone Theander och Staffan Johansson, som också följer med. Det är tredje gången elever från Kungsgårdsgymnasiet åker till idrottsgymnasiet utanför Bryssel.
- Samarbetet mellan våra skolor har pågått några år, berättar Sone Theander. Elever och lärare från Belgien har varit här två gånger också. Varje gång är det nya elever.
Eleverna och lärarna bor och äter hemma hos de belgiska lärarna och eleverna.

<b>Träna engelska</b>
- Syftet är att lära känna deras kultur och att träna engelska, säger Sone Theander. Egentligen pratar de flamländska där, men det förstår vi inte så vi använder oss av engelskan.
Eleverna kommer att följa den belgiska klassen på dagarna, även om schemat den här veckan är anpassat efter de svenska gästerna.
- Det blir både aerobics och idrottstävlingar, säger Sone Theander och uppmanar eleverna att vässa spikskorna.
Kanske blir det också någon fotbollsmatch och discobesök.
- Vi kan ju inte ta bort det roliga, säger Staffan Johansson.
Några av eleverna har redan kontakt med sina värdfamiljer via mejl.

<b>Internationell skola</b>
På lördag går också en busslast Kungsgårdselever till Tyskland.
- Vi har ett stort internationellt utbyte, berättar rektor Anita Sjöström, som även skickar elever till Frankrike, Spanien och Irland. Det är viktigt nu när språken faller bort i läroplanen. Tidigare hade vi till exempel tre språk på samhällsprogrammet. Nu är det bara två obligatoriska.
Kungsgårdsskolan har till och med en lärare som viker 25 procent av sin tid till att arbeta med internationellt utbyte. Både lärare och elever har flitigt samarbete med andra Europeiska skolor. I år har sex lärare fått EU-stipendium. Och skolan deltar i ett stort EU-projekt tillsammans med skolor i Tyskland och Ungern, där man tittar på invandrarfrågor.
Kungsgårdsskolan har även samarbete med de nordiska länderna. Eleverna har utbytesprogram med både Danmark och Finland.

<b>Ganska unika</b>
- Vi är nog ganska unika, tror Anita Sjöström. Men det finns bara positiva effekter med ett internationellt utbyte. Det ger väldigt mycket att vara i väg och bo hemma hos en familj. Eleverna får vänner för livet och ett väldigt bra kontaktnät ute i Europa. Dessutom får man förståelse för andra kulturer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om