Nu ska bussarna gå på - matrester
Matrester från fyra av kommunens skolor går nu till produktionen av biogas. Drivmedlet går till bussar och kanske även till de sopbilar som sköter hanteringen av matresterna.
Peter Fagerdahl från sita visar hur han med slambilen kommer att hämta matrester vid skolorna. FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto: Fotograf saknas!
- Sedan när den blandas med det andra avfallet så påskyndar matresterna processen att bilda gas, förklarar Dick Ekendahl, på Envac Scandinavia AB.
Sydkraft vatten har fått ett tillfälligt tillstånd på sex månader att ta emot matavfall från fyra skolor och från köket i Sandbyhov.
- Men efter fyra månader kommer vi att söka ett permanent tillstånd, säger Peter Zinderland, chef för avfall och vatten i Norrköping.
- Det är fantastiskt att man kan tillvarata och använda de här resterna, säger Masood Khatibi, informatör på tekniska kontoret i Norrköping.
Ett par gånger i veckan kommer maskinerna vid skolorna att tömmas med hjälp av en slambil. Biogasen produceras genom rötning av avloppsslam vid Slottshagens reningsverk i Norrköping. Det är dit matresterna ska fraktas.
Det innebär att hanteringen av soporna förenklas för kökspersonalen. Istället för att slängas i plastpåsar töms hinkarna med matrester i en maskin som minskar matresternas volym.
- Ja, det blir nog bra. Det är ett bra sätt att kunna ta tillvara på matresterna, säger Maria Eriksson, miljöskyddsombud i köket på Ljuraskolan.
Sydkraft och Norrköpings kommun invigde i somras ett tankställe för 16 nya biogasbussar och gasdrivna bilar. Och Sydkrafts försäljning av biogas till fordon ökar. Inom kort hoppas kommunen att fler sopbilarna kommer att köra på biogas. Målet är att 25 procent av sopbilarna om ett år går på biogas och hela 75 procent om tre år.