Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska arbetsmiljön vid Migrationsverket kartläggas

NORRKÖPING
Statstjänstemannaförbundet (ST) planerar en stor kartläggning av arbetsmiljön i statliga verk och myndigheter i vår.
En av de myndigheter som kollas är Migrationsverket i Norrköping.
- En egen undersökning verket gjorde i höstas visar att 60 procent av de anställda har återkommande besvär av arbetet, säger Helmut Moser, ordförande i ST-Migrationsverket. Bland annat yttrar det sig i sömnsvårigheter hos många.

Norrköping2001-04-18 00:00
ST tillfrågar i vår 4 600 medlemmar om hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön. Enkäten går ut i maj. ST beräknar ha en sammanställning klar i höst.
En motsvarande undersökning skedde 1999. Resultatet var nedslående.
En utbredd tystnad härskade på arbetsplatserna.
De fysiska och psykiska besvären ökade.

<b>Ständiga sparkrav</b>
Övertidsberget växte, framför allt den "svarta" övertiden, den medlemmarna arbetar utan att få betalt.
- I tio år har generella nedskärningar skett, säger Moser. Förra året fick vi ett löfte att det nu var slut på nedskärningarna. Men vi har inte fått nya resurser och personalen orkar inte med arbetsuppgifterna. På många ställen har nedskärningarna minskat trots löften från politikerna om motsatsen.
- När vårbudgeten nu läggs fram vill vi från ST uppmärksamma problemen inom arbetsmiljön. Det borde vara lättast för politikerna att förbättra arbetsmiljön inom statlig verksamhet. När de inte klarar detta är det omöjligt få en bra arbetsmiljö i samhället i övrigt.

<b>Inga förbättringar</b>
På Migrationsverket gjorde myndigheten en egen arbetsmiljöundersökning i höstas.
- Ingen förbättring märktes från ST:s undersökning året före, säger Moser. Jag tror inte det blir någon förbättring i vårens undersökning heller. För inga konkreta åtgärder har satts in för att lösa de problem som undersökningarna uppmärksammat. Framför allt behöver vi ökade resurser, mer personal.
I Migrationsverkets arbetsmiljöundersökning kom också fram att det är lågt till tak. 20 procent anger att det är känsligt påtala missförhållanden på arbetsplatsen.

<b>Länsstyrelserna</b>
En annan arbetsplats där personalen i dag känner påtaglig oro för framtiden är länsstyrelserna.
- En mängd utredningar handlar om delar av länsstyrelsernas nuvarande verksamhet, säger Jan Enler, ordförande i ST-länsstyrelse. Det är så vitt skilda frågor att medlemmarna inte ser helheten. Våra medlemmar undrar vad länsstyrelsen ska vara för myndighet. Personalen känner oro då man inte vet hur utredningarnas resultat slår på den egna eller kamraternas arbetssituation. Arbetsmiljön blir dålig och mycket ansträngd.
Utredningarna handlar bland annat om länsstyrelsen i fortsättningen ska sköta körkortsfrågor, om det ska finnas handläggare för EU:s jordbruksstöd på länsstyrelserna i fortsättningen, om tillsynen av djurskydd ska flyttas till en egen myndighet och om det i vissa frågor ska vara regionalt självstyre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om