Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ser landstinget över säkerheten

- Vi har ingen laglig rätt att låsa in oss under landstingsfullmäktiges möten, men efter bombhotet kommer vi att se över säkerhetsaspekten.
Det säger landstingssekreteraren Peder Björn, som var den som larmade polisen efter bombhotet vid mötet i onsdags.

Larmet gick. Men ryggsäcken innehöll ingen bomb.
FOTO: JANNE FORSBY

Larmet gick. Men ryggsäcken innehöll ingen bomb. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-02-27 06:00
Många verkar ha tonat ner den här händelsen, eftersom den skyldige 64-åringen ansåg sig mer eller mindre missförstådd och att han inte menade så illa?
- Jag ser inte den här händelsen som något "lamt" eller tomt hot, eftersom mannen verkligen påstod att han hade en bomb i ryggsäcken och lämnade den på en bänk och sedan gick därifrån.
- Dessförinnan hade den här mannen uppträtt labilt och därför kunde vi inte nonchalera hans uttalade bombhot mot landstingsfullmäktige.

<B>+ Men ni tänker alltså inte låsa dörrarna för eventuella åhörare vid nästa fullmäktigemöte i landstinget?</B>
- Nej, det varken vill eller kan vi, rent lagligt, eftersom reglerna är sådana att dessa möten ska vara öppna för den intresserade allmänheten.

<B>+ Ni kanske får ta in vakter från något vaktbolag i fortsättningen?</B>
- Det gjorde vi ju igår efter bombhotet och det är ju en tänkbar lösning, för att öka säkerheten. Samtidigt är det en kostnadsfråga som vi får utreda innan vi tar något beslut.
- Vi har ju tur som inte har något nytt fullmäktigemöte förrän senare delen av maj, så vi har ju ganska gott om tid på oss för att lösa säkerhetsfrågorna och då blir det i första hand landstingets risksamordnare Torbjörn Pettersson får hålla i de här frågorna och säkerhetsplaneringen.

<B>+ Det har framkommit uppgifter i media, att utrymningen av lokalerna efter bombhotet, gick för sakta och tog hela 40 minuter?</B>
- Jag tycker inte utrymningen gick för sakta, säger Peder Björn. Faktum är att det var civilklädda poliser på plats i Birgittaskolan, där vi hade mötet, ganska snabbt efter vårt bomblarm.
- Sedan dröjde det ytterligare en stund innan de uniformerade poliserna var på plats och utrymningen påbörjades, men då hade de civilklädda poliserna redan läget under bra kontroll.
- Men nu kommer vi som sagt att göra en översyn av våra säkerhetskontroller och vi får se vad vi kommer fram till inför nästa möte i maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!