Nu satsar polisen på brottsoffren
- Vi har varit dåliga på att ta hand om brottsoffren på ett bra sätt, men nu har vi tagit ett steg på vägen och det är på gång mer utbildning för all vår personal. Det säger Hans-Erik Lundqvist, polisens brottsoffersamordnare i Östergötland.
- Men idag har vi som sagt betydligt bättre brottsofferstödjande verksamhet och ett av skälen till detta är vårt allt bättre samarbete med de lokala brottsofferjourerna.
Enligt polisens fakta fick 1.479 brottsoffer stöd via brottsofferjourerna i länet under 2003, vilket är 560 fler än år 2002.
- Skälet till detta att vi sedan över ett år tillbaka har genomfört en riktad utbildningsinsats till all polis i yttre tjänst, för att vi ska bli mer professionella i vårt bemötande av brottsoffer.
- Och nu ska vi fortsätta utbilda all annan inre polis- och administrativ personal för att öka kunskapen ytterligare.
Är det bara polisen och brottsofferjouren som hjälper till med stödet till brottsoffren?
- Nej, vi brukar även slussa brottsoffer vidare till kvinnojouren, kvinnohusen och Frideborg i Norrköping, berättar Hans-Erik Lundqvist.
- Även kommunerna har ett stort ansvar enligt socialtjänstlagen och enligt lagen bör kommunerna verka för att stödja både de som är offer och deras anhöriga.
- I lagtexten betonas också att "särskilt bör man beakta och stödja kvinnor som misshandlats i sitt eget hem".
Vad handlar polisens roll om i brottsofferstödet?
- Vi ska framförallt utbildas i de lagstadgade skyldigheter som brottsoffren har och informera dem om detta, som exempelvis möjlighet till besöksförbud för förövaren, vilka rättigheter man har inför en kommande rättegång och så vidare.
Är den här polisutbildningen en satsning enbart i Östergötland?
- Nej, den pågår över hela landet och har initierats av regeringen i Stockholm. Vi har fått en handlingsplan som gått ut till åklagarna, rikspolisstyrelsen med flera, så det handlar om en samlad satsning för att ytterligare förbättra situationen för brottsoffer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!