Nu rullar kollektivtrafiken som den ska vid Söder Tull
Färdigt ser det ju verkligen inte ut. Men i huvudsak är nu ändå ombyggnaden av Söder Tull klar.Sedan i söndags är alla de nya hållplatslägena intagna, och kollektivtrafiken rullar nu alldeles som planerats.Resenärerna är, helt klart, nöjda. Men de gamla kritikerna är alltjämt kritiska, mot de ingrepp i miljön som har skett.
Nya Söder Tull, mellan biblioteket och Kristinaskolan, har tagit form.
Foto: Fotograf saknas!
Vi pratar med några nöjda resenärer. Några kan väl ännu lite svårt med att hitta till sin buss (därför finns också ett antal trafikvärdar på plats). Men genomgående är att de uppskattar, att gångavstånden mellan bytena har reducerats.
Fint gjort
Lena Ginbro från Valdemarsvik, som just ska byta för vidare befordran till Vrinnevisjukhuset, säger att det blivit så mycket bättre. Under ombyggnadstiden har Valdemarsviksresenärerna rentav tvingats traska ända från Stortorget, för att kunna byta till stadsbuss.
- Skönt att det samlats på ett ställe, och fint gjort med vindskydd och allt. Förut kunde man vara tvungen att springa för att hinna med sin buss. Så för mig är det här bara positivt.
Bussföraren Marie Leonardsson säger att visst har det blivit bättre, framför allt för passagerarna. Fast lite trångt för bussarna kan det vara ibland.
- Men det handlar ju också om att vänja sig. Själv har jag kört buss här sedan 1989 så man har ju vant sig vid hur det var. Som helhet har det väl blivit bra här vid Söder Tull.
Klart bättre
Kommunals sektionsordförande Bo Lingestig säger, att det verkar ha blivit klart bättre.
- Men sedan tar det ju sin tid innan allt sätter sig. Ett problem är att det blivit lite trångt här och där. Men sådant kanske går att justera.
Han noterar att den slutliga lösningen blev en kompromiss mellan kollektivtrafik och miljö- och kulturintressen. En sådan kompromiss, där ingendera sidan kan vara riktigt nöjd.
Ett litet problem är nu att när en buss blivit försenad, och andra bussar redan står inne, kan det bli så att den sena bussen inte kommer fram till sin hållplats. Eftersom hela filen redan är fullproppad.
Ska kunna lösas
Detta ska dock - enligt kollektivtrafikens verksamhetschef Jonas Bruce - inte vara värre än att det kan lösas.
Då får väl den först anlända bussen köra fram till den främre hållplatsen. Även om det då i praktiken blir så, att bussarna helt enkelt byter hållplatslägen - med den förvirring, som sådant ju kan skapa hos resenärerna.
Men passagerarna är alltså, som det verkar, i stort sett nöjda - och skam vore det väl annars, efter en investering på 61 milj kr (varav staten står för 15) för deras skull.
Redan är Söder Tull en bytespunkt av stora mått. Med ombyggnaden ska nu, är Bruce övertygad om, kollektivtrafiken i Norrköping få sig ett lyft.
Ska återställas
Alltjämt kvarstår diverse återställningsarbeten, sådant som trottoaren invid biblioteket m m. Dessutom är ju hela bibliotekssidan uppgrävd. Det beror, uppger Bruce, på en vattenläcka i fastigheten som man passar på att åtgärda nu. Något som, i sin tur, har något försenat Söder Tull-arbetena.
En av projektets kritiker, Christina Brusén i föreningen Värna om vår stad, medger att det hela "inte blev fullt så fasansfullt som vi trodde".
- Men något skönhetspris får ju verkligen inte den här lösningen. Den är också så kortsiktig, ingen vet hur stan kommer att utvecklas om 50 eller 100 år. Men den här platsen är definitivt förstörd för all evighet. Jag tror heller inte att träden som sparas kan överleva i den här miljön.
Hon anser, att det hade gått att hitta andra "smidigare" lösningar för kollektivtrafiken. Och att man då i stället kunnat utveckla Kristinaplatsen till en kulturplats liknande Götatorget i Göteborg - som ingen skulle komma på idén att göra till en kollektivtrafikterminal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!