Nu ökar varslen i länet
NORRKÖPINGKonjunkturdämpningen inom bland annat tillverkningsindustrin speglar av sig på den östgötska arbetsmarknaden. Det visar nya siffror från Länsarbetsnämnden. Antal varsel har ökat under det första halvåret i år jämfört med samma tidsperiod förra året. Situationen för ungdomar har försämrats.
<b>Högsta siffrorna</b>
Norrköping har de högsta siffrorna i länet när det gäller antalet arbetslösa. I Norrköping låg arbetslösheten i slutet av juni på 5,6 procent. 4 348 personer saknade då arbete. Men det är faktiskt en minskning från juni förra året då siffran var 6,0 procent. I länet totalt minskade den från 4,6 till 4,4 procent. För riket som helhet var arbetslösheten 5,0 procent i juni förra året och 4,2 procent i år.
Att arbetslösheten är väldigt hög i juni är vanligt. Då slutar många unga skolan. Bland unga mellan 20-24 år i Norrköping var arbetslösheten 9,6 procent i slutet av juni. Under juni månad ökade arbetslösheten med 3 500 personer i länet. Det var 700 färre än för ett år sedan. Bland kvinnorna har arbetslösheten sjunkit en del sedan förra året medan den hos männen ligger på samma nivå. Bland utomnordiska medborgare var arbetslösheten nästan 14 procent i slutet av juni.
<b>1 600 varslades</b>
Omkring 1 600 personer i Östergötland varslades under årets första halvår. 900 av dem arbetade vid industriföretag. Förra året uppgick det totala antalet varslade till knappt 700 personer under samma tidsperiod. 300 av dem var inom industrin. Här märks alltså en stor ökning.
<b>Fler lediga jobb</b>
Men samtidigt anmäldes 1 400 lediga jobb till arbetsförmedlingarna i länet under juni månad. Det var samma nivå som de tre föregående månaderna. Däremot är det 200 färre jobb än under samma månad förra året. I Norrköping anmäldes 525 nya jobb i juni i år och 461 förra året. För de första sex månaderna i år kan en ökning på 9,7 procent rapporteras från Norrköping jämfört med förra året. Endast Ydre visar en större ökning i Östergötland.
I år har hittills totalt 9 200 lediga platser anmälts till arbetsförmedlingarna. Det är en nedgång med åtta procent jämfört med förra året.
Antalet långtidsarbetslösa ökade med 250 personer i länet. Bland unga var nästan 300 stycken långtidsarbetslösa i juni, en ökning med 220 personer jämfört med förra året. Men det är fortfarande de äldre som dominerar bland dem som varit arbetslösa länge.
I Linköping var arbetslösheten 4,2 procent i slutet av juni. I Finspång och Söderköping 3,1 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!