- Vi måste få se, att man går från ord till handling, säger Brian Liddle på NextJet. Vi kommer inte längre att köra på egen risk. Utan vi måste få veta, om volymerna kommer eller inte.
Det är inte längre nog, att regionen säger sig vilja ha Köpenhamnsflyget. Företagen måste också se till att verkligen använda sig av det.
För deras skullDet är ju för näringslivet skull, och inget annat, som Norrköpings kommun i flera år lagt ut 26 miljoner på sin flygplats. Skräckscenariot är här, att stora företag kan komma att lämna trakten om inte flyget fungerar.
Att flighten Norrköping-Kastrup haft stora problem har sedan länge stått helt klart. Efter det att SAS år 2002 drog sig ur har Skyways hunnit med att både dra sig ur och, efter sin återkomst några år senare, gå i konkurs. Lika illa gick det för Cimber.
NextJet tog över i september i fjol men flög sin sista Köpenhamnstur den 25 januari. Beläggningen hade då legat på 30-40 procent i det lite drygt 30-sitsiga planet. Det är på tok för dåligt och kan inte resultera i annat än förluster.
Måste få veta- Det finns ett genuint intresse för att ha flygplatsen kvar. Nu gäller det att koordinera, och att få beslutsfattarna samlade runt bordet. Vi måste få veta, vilka volymer som vi har att förhålla oss till, säger Brian Liddle..
- Vi vill inte längre prata om marknaden utan med marknaden. Allt måste stå klart från början. Men i så fall kommer vi att kunna leverera en stark och bra produkt.
NextJet fortsätter flyga Örebro-Linköping-Kastrup. Det finns således alltjämt Köpenhamnsflyg från länet.
- Men vi kör recucerat där också, trots att vi fått över en del från Norrköping. Underlaget är tillräckligt. Men det är klart, att örebroarna hellre vill ha direkt trafik till Köpenhamn.
Vill prata direkt- Länets flygplatsfråga lägger vi oss inte i. Vad vi nu vill, det är prata direkt med dem, som har resebehovet.
- Alla vet att behovet finns där. Men idag går alltför mycket via Arlanda, säger Brian Liddle.