Hemgårdsrörelsen i Sverige går tillbaka till slutet av 18000-talet och inspirerades av Settlementrörelsen i England. Syftet då var att lindra misären som fanns i slumkvarteren som växte fram under industrialiseringen. Hemgården i Norrköping startade 1926 och var den tredje i sitt slag i landet. Nio år senare flyttade verksamheten till fastigheten vid Strömmen, idag kallad Lilla Hemgården.1957 lät staden uppföra Nya Hemgården strax intill, där verksamheten nu är inriktad på föreningsverksamhet.
Det är ekonomiska problem som är skälet till att föreningen nu på egen begäran lämnar huset.
– Vi har dragits med ett stort underskott i många år och någon gång tar ju pengarna slut. Kommunstyrelsen har avsatt 1,7 miljoner till oss varje år, men hela den summan har gått till att betala hyran till den stiftelse som äger Hemgården, säger Clas Rydgren.
– Samtidigt har vi nästan ett krav på oss att inte ta ut för höga hyror, och skulle vi höja hyrorna så får vi ju färre som hyr. Det är en ond cirkel.
Han menar att de stått pall länge, med tanke på att de i flera år haft ett underskott på 700 000 kronor per år.
– Då tömmer man kassan ganska snabbt.
I dag hålls kurser i sång och dans, konsthantverk och matlagning bland annat, och många föreningar har sin samlingsplats där. Det går också att hyra lokaler för sammankomster, allt från kulturevenemang till årsmöten och syjuntor. Vid ett informationsmöte i veckan deltog representanter från 30-40 föreningar. För de som hyr in sig där innebär förändringen att bokningar efter årsskiftet görs hos kultur- och fritidskontoret. De två personer som är anställda av Hemgården är varslade om uppsägning.
– Många på mötet pratade om andan som har varit i huset, att det varit bra med en förening som drivit det.
Föreningen Hemgården kommer att leva vidare, men var de kommer hålla till är ännu inte klart.
– Det är vi som är Hemgården egentligen, det är inte huset, säger Clas Rydgren.
Vad kommer ni att jobba med?
– Det vet vi inte riktigt än. Det ska vara sånt som sker i rörelsens anda, egentligen allt som är positivt för människor. Vi är ingen kyrka eller politiska på något sätt, jag kan tänka mig att det kommer att handla om utbildning. Vi kanske anordnar föreläsningsserier eller något liknande, säger han.
Känslan kring att rörelsen nu lämnar huset som de är så starkt förknippade med har inte riktigt landat hos Clas Rydgren än. Men att det känns konstigt är helt klart.
– Allt förändras och inget är för evigt, det är bara att konstatera.
Med på informationsmötet för föreningarna var Åsa-Karin Svensson, verksamhetschef för kultur, event och fritid på Norrköpings kommun. Hon vill lugna föreningar som är oroliga för en kommande hyreshöjning när kommunen tar över.
– För oss är det här väldigt nytt. Jag vet att det finns föreningar som är oroliga men det första vi gör är inte att se över hyressättningen.
Hon håller som bäst på att sätta sig in i verksamheten och har flera möten inbokade inom kommunen och med föreningen Hemgården.
– Det första vi måste säkerställa är att det fortsättningsvis går att boka utan avbrott, vi prioriterar att få till en smidig verksamhetsövergång.
Beslut om att kommunen och kultur- och fritidsnämnden tar över ansvaret för Hemgården tas slutgiltigt i kommunfullmäktige.