Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Nu kan vi fokusera på att folk ska ha kul"

"Det är som att 1,5 års ångest släpper". Det säger krögaren Mikael Solmanson, som driver Tullhuset, Butlers och Stadsvakten, efter beskedet att alla restriktioner för krogarna släpper den 29 september.

Mikael Solmanson och Maurice Gharib ser en ljusnande framtid för Norrköpings krogliv.

Mikael Solmanson och Maurice Gharib ser en ljusnande framtid för Norrköpings krogliv.

Foto: Louise Åsenheim/Pär Andersson

Norrköping2021-09-08 19:00

Det är en hårt pressad bransch som nu vet att en återgång till det normala är inom räckhåll. Den 29 september tas alla regler bort vad gäller avstånd och maxantal gäster i samma sällskap. Det blir även tillåtet att dansa på nattklubb. Mikael Solmanson tycker att det känns speciellt, även om han anser att Sverige klarat sig relativt bra och inte behövt stänga ner totalt.

Vad är det skönaste med att restriktionerna släpper?

– Att slippa säga till folk hur de ska bete sig och låta folk ta eget ansvar. Vi har haft en till två anställda på varje krog som i princip har jobbat med att tala om för folk hur de ska bete sig med de här restriktionerna. Det ska bli skönt att slippa, och i stället fokusera på att folk ska ha kul. De behöver det.

Känner ni av att folk är sugna på att parta?

– Ja, framför allt företagen är sugna på att hitta på saker. Det är viktigt för sammanhållningen att göra något annat än att bara gå till kontoret eller jobba hemifrån. Det är inte hållbart i längden om man ska jobba med människor, kontakter och affärsmöten över lag.

– Framför allt på Stadsvakten märker vi ett hårt tryck på våra julbord med show och även på Butlers och Tullhuset är det ett extremt tryck på större bokningar, så det är kul, säger Mikael Solmanson.

Minerna uppåt var det också hos O´Learys på Drottninggatan. Enligt Maurice Gharib kom beskedet i tisdags en smula överraskande.

– Det var ingenting vi hade räknat med skulle hända, men visst hade vi förhoppningar om att restriktionerna skulle lätta. Nu hoppas vi kunna hitta tillbaka till ett mer normalliknande tillstånd för restaurangen.

Hur menar du då?

– Vi hoppas såklart kunna komma igång med luncherna när folk inte behöver jobba hemifrån längre. Likaså after work, det försvann ju helt och hållet med pandemin, säger Maurice Gharib.

O´Learys permitterade, men sade aldrig upp sin personal när det var som allra tuffast. 

– Men nu måste vi ta ett beslut den 1 oktober om vi ska anställa igen.

Är det svårt att hitta personal?

– Det tror jag inte. Det är i alla fall ingenting vi har märkt av. Dessutom tror jag att vi är en rätt attraktiv arbetsgivare.

Vad betyder det här för affärerna?

– Ja, det vet jag inte riktigt ännu, slutar Maurice Gharib.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!