Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu kan du panta mera

I helgen är det premiär för en världsunik pantmaskin på Returpunkten på Stohagsgatan. Där kan man lasta in en hel säck åt gången, istället för att som nu lägga aluminiumburkar och pet-flaskor en och en i en maskin. Dessutom kan plast och aluminium vara blandat när man lägger det i maskinen.

Inne i containern finns maskineriet som sorterar det som läggs i.

Inne i containern finns maskineriet som sorterar det som läggs i.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-08-26 03:00

Det är ett pilotprojekt som kostar ett par miljoner, men företaget Returpack ryggar inte för investeringen i jakt på en än högre återvinningsprocent.

- Återvinningen nu ligger runt 90 procent, och de sista 10 procenten är svåra att få, men den här nya maskinen är ett sätt att försöka, säger Leif Stenberg på Returpack.

Upp till 150 per minut
Själva mekaniken, som kommer från det danska företaget Anker Andersen, ryms inne i en vanlig container. Tekniken används sedan länge industriellt, men det är första gången den nu används för allmänheten. Ett fönster gör att man kan följa sina burkar och flaskor en bit på vägen inne i containern innan de med tryckluft blåses antingen åt höger eller vänster beroende på materialet. Framför containern finns två större kärl med lock. Besökaren drar undan locket och häller ner sina burkar och flaskor varpå maskinen börjar sorteringen.

- Maskinen tar inte hand om glas, och streckkoden måste vara läsbar på burken eller flaskan, säger Leif Stenberg.

Om ändå glas, eller något annat som maskinen inte tar hand om, läggs i kärlet så transporteras det tillbaka till ett annat kärl precis intill. Som vanligt gäller att det är burkar och flaskor som ingår i det svenska retursystemet för att man ska få någon pant för dem. Utländska stål- eller aluminiumburkar tas omhand (utan pant dock), men utländska plastflaskor tar maskinen inte alls emot. De hamnar i returkärlet.

- Och det som hamnar där måste man plocka upp innan man kan få ut sitt pantkvitto ur maskinen, säger Leif Stenberg.

Beroende på blandningen av aluminium och plast som man häller i maskinen kan den ta hand om 60 till 150 förpackningar per minut.

Vill se fler maskiner
Kvittot kan man sedan lösa in i sin mataffär (utom Netto och Lidl, eftersom de inte är med i systemet med Kuponginlösen).

- Man kan också välja att med en knapptryckning donera sin pant till Barncancerföreningen i östra Östergötland, säger Leif Stenberg.

Om projektet faller väl ut är tanken att maskinen ska bli en vanligare syn runt om i landet.

- Det är ju handlarna själva som äger sina pantmaskiner. Man kan ju tänka sig att några handlare går samman och investerar i maskinen för att placera på till exempel en parkeringsplats, säger Leif Stenberg.

Kommunens del i det hela är att dels upplåta mark för maskinen inne på Returpunktsområdet, och dels att sköta den dagliga servicen av maskinen, samt hjälpa besökare tillrätta.

Från och med lördag är allmänheten välkommen till att börja panta världsunikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om