Nu kan du köpa häst via nätverk
NORRKÖPINGI Europa säljs hästar ofta på auktioner. Men i Sverige saknas organiserade sätt att sälja hopp- och dressyrhästar - tills nu. I helgen ordnade nätverket Avelsringen en saluhästvisning på Skärlunda gård.- Det finns ett uppdämt behov av den här typen av försäljning. Intresset har varit jättestort.
Jim Ritter från USA fastnade direkt för hästen Apollo och köpte honom av Sussanne Fröddberg. Han berättar att Apollo ska bli lyxhäst och ridas av unga ryttare i lätta hopptävlingar i USA. Till vänster Björn Svensson, som red Apollo under uppvisningen. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
- Hes a nice guy. Det är sådana här hästar som amerikaner vill ha, fina och okomplicerade, säger Jim.
Han åker långt för att köpa hästar och tycker att organisationen var bra på Skärlunda gård.
- Det är bra att samla allt på en plats, säger han.
Det var inte en auktion som ordnades. 65 halvblodshästar för dressyr hoppning och fälttävlan visades upp och intresserade köpare fick provrida. Ett sekretariat förmedlade sedan kontakt mellan köpare och säljare och hjälpte till med tex kontraktsskrivning. Men nätverkets mål är att arrangera regelrätta auktioner.
- Inför det här så var många pessimistiska, men nu möts vi av mer och mer entusiasm, säger Eva-Lisa Lindström, från Avelsringen. Det här är ett första försök. Vi har en femårsplan och målet är elitauktioner av den typ som finns i Tyskland.
Avelsringen bildades av hästuppfödare i Östergötland för ett år sedan. I dag består nätverket av ett fyrtiotal uppfödare i Östergötland.
- Hästförsäljning i Sverige är vanligen var och ens buisiness. Uppfödare brottas med ekonomiska problem och vi var några som upptäckte att vi har gemensamma intressen. Det här är ett sätt att få upp priserna så att tillverkningen får kostnadstäckning, berättar Eva-Lisa Lindström.
- Sedan har det en social aspekt också. Man är ganska ensam som uppfödare men vi hjälper varandra, trivs ihop och umgås privat.
Arrangemanget var en del av Östgötadagarna och tanken är att det ska bli ett återkommande varje år.