Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu kan även rörelsehindrade ta sig till Svensksundsviken

Sedan i går är Svensksundsvikens naturreservat tillgängligt även för rörelsehindrade. Det går att komma ända upp på Utsiktsberget med rullstol.
- Nu kan jag komma ut i naturen utan att rida, säger Iréne Slättengren, dubbel guldmedaljör i paralympics.

Med en vidunderlig utsikt som bakgrund invigde i går landshövding Björn Eriksson och tekniska nämndens ordförande Inga-Lill Pettersson, det handikappanpassade Utsiktsberget i Svensksundsviken. De fick hjälp av Iréne Slättengren och Andreas Greén.
Foto: Robert Svensson (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Med en vidunderlig utsikt som bakgrund invigde i går landshövding Björn Eriksson och tekniska nämndens ordförande Inga-Lill Pettersson, det handikappanpassade Utsiktsberget i Svensksundsviken. De fick hjälp av Iréne Slättengren och Andreas Greén. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-05-24 06:00
EU-bidrag och en välvillig markägare har gjort det möjligt för länsstyrelsen i Östergötland att öppna naturreservatet för rörelsehindrade. Två vintrar har det tagit att bygga vägen ända upp till Utsiktsberget. Och nu finns där både parkering och en handikappanpassad toalett.
- Man vistas i naturen på naturens egna villkor, säger Andreas Greén, ansvarig för tillgänglighetsfrågor hos Handikappföreningarna i Östergötland. Det finns många begränsningar, men också många möjligheter. Jag ser det här som ett väldigt gott initiativ. Nu kan även jag känna gräset mellan tårna, eller i alla fall mellan hjulen.
Uppe på själva Utsiktsberget är det lite trögt för rullstolshjulen.
- Man får tänka på att naturen inte är som parkettgolvet hemma, säger Andreas Greén. Men det ska den inte vara heller. Då vore det ju ingen särskild upplevelse.
Han har varit länsstyrelsens experthjälp när projektet drogs igång.
- Det har varit viktigt att ta hänsyn till hela handikapprörelsen, säger han. Även syn- och hörselskadade ska kunna komma hit. Det gäller att hitta lösningar som passar in i naturen, så det inte blir en massa konstgjorda saker.

Pompa och ståt
I går invigdes det handikappanpassade naturreservatet av landshövding Björn Eriksson och tekniska nämndens ordförande Inga-Lill Pettersson.
Iréne Slättengren och Andreas Greén höll i det blå-gula bandet.
- Som handikappad vet jag hur besvärligt det är att komma ut i naturen, säger Iréne Slättengren. Men som ryttare har jag ändå alltid kunnat komma ut i naturen på hästryggen. Det är faktiskt något jag rekommenderar alla, oavsett handikapp.
Från Utsiktsberget ser man till Djuröns naturreservat. Även där har man ökat tillgängligheten. Kommunen har byggt en rullstolsled genom ek- och hassellunden till ekhagen och Bråvikens strand.
- Nu gäller det att sprida information, så alla rörelsehindrade vågar sig ut i naturen, säger Andreas Greén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om