Nu har kyrkbåten från Siljan gjort sin debut i Göta Kanal
SÖDERKÖPINGDär gled kyrkbåten från Siljan ner i vattnet, allt medan spelmanslaget från Rättvik klämde i med Gärdebylåten. Dalahästar och tunnbröd fanns till salu.Det var i sanning så "äkta Dalarna", att det knappt var någon hejd på det. Men utspelade sig ändå i Söderköping, och inte i Siljan utan i Göta kanal.Och det var just det som var det märkvärdiga, och som lockade något tusental åskådare denna sommarsöndag.
Kyrkbåten i vattnet men denna gång inte i Siljan, utan i Göta kanal. För första gången i världshistorien.. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
- Visst, vi passar på att visa upp oss, säger kommunstyrelsens ordförade Jonny Jones, som själv följde med till Söderköping.
Varvid det då först kan noteras, att efternamnet ska uttalas precis som det stavas och inte på något utrikiskt sätt.
- Det är ett gammalt namn från bygden. Folk med det här namnet är antingen från Amerika/England, eller från Siljansbygden...
<b>För transporter</b>
- Från början var kyrkbåtarna till för transporter, till kyrkan men också marknad, ting osv. Varje by hade sin båt, där olika gårdar höll med roddare. Traditionen går tillbaka till vikingatiden. På fynd som gjorts har faktiskt klamparna, som underredet nitas fast med, varit desamma som de är än idag, säger Jonny Jones.
I början av 1900-talet, när transporter och vägar byggdes ut, tycktes de gamla kyrkbåtarna vara på väg att försvinna. Men någon gång in på 40-talet insåg någon, vilken tillgång de kunde bli för turistnäringen. Så kom det sig, att just Siljans kyrkbåtar överlevde. Och hör vi ordet kyrkbåt, så är det väl också Siljan som de flesta av oss associerar till.
- Det är ju främst för turismen, som kyrkbåtarna numera används. Turismen är en oerhört stor näring hos oss, den tog över efter jord- och skogsbruket, säger Jones. Men vi har också tävlingar mellan roddarlag. Fortfarande tillverkas någon kyrkbåt om året på Sollerön i Siljan, liksom man gjort där långt tillbaka i tiden.
<b>Ett nytt ord</b>
Under tiden pågår turistinformation och kommers där längs kanalen, och vi lär oss ett nytt ord: tuttul. Det är rättvikska och betyder ett fyllt tunnbröd. I Leksand heter samma sak däremot tult, och i Mora heter det bita.
Rättviks Tunnbrödsbageri är som sig bör på plats, och innehavaren Olle Borgefors berättar om bråda dagar, när nu Siljansbygden översvämmas av turister.
- Igår sålde vi slut på allt, kunder fick återvända utan att ha köpt något. Häromdagen var det samma sak, då blev förre kulturministern Bengt Göransson utan. Fast han kom tillbaka några dagar senare.
Från början var det väl mest messmör, som man fyllde tunnbröden med, ost och sill kanske också. Numera stoppar man däremot i allt möjligt, såsom rökt kött med pepparrotsröra.
<b>Båten i vattnet</b>
Så småningom är det då dags för dagens händelse, då den bortåt 20 meter långa kyrkbåten med namnet Siljansvind till fiolmusik dras ner i vattnet och sedan ros ett stycke längs Göta kanal.
Och folk är hur intresserade som helst, det tusental som samlats i det vartefter allt vackrare sommarvädret. Många med kamera eller videokamera, och troget står man kvar trots att det tar sin lilla tid innan båten ligger i kanalen.
Men har man nu kommit för att se kyrkbåten, då ska man också verkligen se den. Så man står kvar, och sedan applåderar man när båten kommer i vattnet och så igen när den klarar slussen. Men sedan säger man att nu har vi sett det här, och börjar dra sig mot bilarna.
På måndagsmorgonen sätter sig så kyrkbåten i rörelse från Söderköping, gör sedan under veckan allehanda uppehåll längs kanalen och når resans mål Motala på fredag.